e-branch: Η επόμενη τραπεζική εμπειρία

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 Κατηγορία Master Topics
Aπό την Τράπεζα Πειραιώς.

Πληθώρα καινοτομιών χαρακτηρίζουν το νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο, ηλεκτρονικό τραπεζικό κατάστημα (e-branch) της Τράπεζας Πειραιώς. Με ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία, καθώς δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις και ψηφιακές δεξιότητες, οι πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, εξυπηρετούνται και ταυτόχρονα εκπαιδεύονται σε μια νέα αντίληψη για τις τραπεζικές συναλλαγές. Στο e-branch, σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και άνετο περιβάλλον, οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες συνδυάζονται αρμονικά με την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της όλης διαδικασίας.

Απώτερος στρατηγικός στόχος για την Τράπεζα που επενδύει στη δημιουργία ενός δικτύου e-branch, είναι η αναβαθμισμένη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς και η βελτίωση της συνολικής τους εμπειρίας (customer journey), μέσω της παροχής πρωτοποριακών, αξιόπιστων και απόλυτα ασφαλών υπηρεσιών. Παράλληλα, για την ίδια την Τράπεζα, το νέο αυτό μοντέλο δίνει τη δυνατότητα να απελευθερωθεί στελεχιακό δυναμικό από ένα μεγάλο μέρος καθημερινών συναλλαγών στο κατάστημα, έτσι ώστε να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους συμβουλευτικών υπηρεσιών, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες και στη σχέση με τους πελάτες.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα, τα πρώτα τρία e-branches της Τράπεζας Πειραιώς, στο Χαλάνδρι, στους Αμπελόκηπους και στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen.

Στο νέο πλήρως αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό τραπεζικό κατάστημα, μπορούν να διενεργούνται οι καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ταχύτητα, απλότητα και μάλιστα σε διευρυμένο ωράριο (ακόμη και το Σάββατο), ενώ δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των e-branches καθιστούν δυνατές συναλλαγές που μέχρι πρότινος δυσκόλευαν εν γένει τη λειτουργία, κυρίως των επιχειρήσεων. Τέτοιες είναι η εξόφληση πληρωμών προς συνεργάτες και προμηθευτές, αλλά και η κατάθεση ημερήσιων εισπράξεων με άμεση πίστωση εταιρικών λογαριασμών.

e-branch-master-1

Μια από τις πιο πρωτοποριακές καινοτομίες του e–branch είναι ο «Ταμίας από απόσταση». Πιο συγκεκριμένα, σε ειδικό χώρο στο κατάστημα υπάρχει οθόνη, μέσω της οποίας με video κλήση και άρα ζωντανή συνομιλία, ο πελάτης επικοινωνεί με έμπειρο ταμία της Τράπεζας και μπορεί να εκτελέσει, τουλάχιστον το 90% των προσφερόμενων συναλλαγών ενός κανονικού ταμείου, με την ίδια ευκολία, απλότητα και ασφάλεια.

Επίσης, στα νέα ηλεκτρονικά καταστήματα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν, να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που προσφέρονται, όπως είναι η υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής (winbank) και τα apps της Τράπεζας Πειραιώς, με τα οποία οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα εκτέλεσης τραπεζικών συναλλαγών από οποιοδήποτε σημείο και στιγμή θελήσουν.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και η ανταπόκριση των πελατών της Τράπεζας Πειραιώς δείχνουν τη θετική επίδραση της ενσωμάτωσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στον υψηλό βαθμό αποδοχής του νέου τύπου καταστημάτων, από πελάτες ακόμα και μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπροσθέτως, ο συνδυασμός της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με τις τεχνολογικές καινοτομίες, δημιούργησε ένα φιλικό, οικείο και μοντέρνο περιβάλλον, απόλυτα προσιτό σε όλους τους πελάτες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στο e-branch Χαλανδρίου, μόλις τον πρώτο μήνα λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε περίπου το 39% των καθημερινών συναλλαγών σε σχέση με το κοντινό τραπεζικό κατάστημα, ενώ το 41% των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στα e-branches (εξαιρουμένων των συναλλαγών ATM) έγιναν με την πρωτοποριακή υπηρεσία ≪Ταμίας από απόσταση≫. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ακόμα συμπληρωθούν 2 μήνες λειτουργίας, η Τράπεζα Πειραιώς απέσπασε σημαντικές διακρίσεις στην τελετή απονομής των Retail Interiors Awards 2016. Πιο συγκεκριμένα, έλαβε δύο Χρυσά Βραβεία στις κατηγορίες «Design & Technology» και «Best Interior - Non Food Retail/ Τραπεζική Λιανική».

e-branch-master-2

Μερικές από τις πρωτοποριακές υπηρεσίες του e-branch:
• ≪Ταμίας από απόσταση≫, όπου ο πελάτης μπορεί να εκτελέσει, μέσω video κλήσης με έμπειρο ταμία της τράπεζας, τουλάχιστον το 90% των προσφερόμενων συναλλαγών κανονικού ταμείου, με την ίδια ευκολία και απλότητα.
• Άμεση έκδοση και παραλαβή prepaid gift card από το ειδικό μηχάνημα.
• Άμεση ενημέρωση βιβλιαρίου.
• Απομακρυσμένη εγγραφή στην winbank μέσω του σημείου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που υπάρχει στο κατάστημα.
• Χρήση των διαθέσιμων, στο κατάστημα, ηλεκτρονικών συσκευών (PC & tablets) για γνωριμία και εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας.
• Γνωριμία με προϊόντα και υπηρεσίες των διαφόρων συνεργατών της Τράπεζας.
• Πραγματοποίηση συναντήσεων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον ειδικό χώρο του Meeting room.
• Πραγματοποίηση 24/7 καταθέσεων, αναλήψεων και πληρωμών στα μηχανήματα ATM & easypay kiosk που βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο.