FIFA 12 – Must Play Οκτωβρίου '11

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011 Κατηγορία Must Play

Ο βασιλιάς των ποδοσφαιρικών video games επέστρεψε –και παραμένει ακλόνητος στο θρόνο του.

Αρχές του περασμένου μήνα, η διαμάχη μεταξύ των φανατικών οπαδών του PES και του FIFA είχε φουντώσει για τα καλά. Η τελευταία προσπάθεια εξάλλου της Konami ικανοποίησε αρκετά το πιστό κοινό του Pro, με πολυάριθμες βελτιώσεις που το έφεραν πάλι στον «σωστό δρόμο». Βέβαια δεν μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη, προτού πιάσουμε στα χέρια μας και το FIFA 12. Λίγες μέρες, λοιπόν, πριν το τέλος του Σεπτέμβρη, έφτασε στα χέρια μας ο πολυαναμενόμενος φάκελος με την τελική έκδοση του δημοφιλέστερου τίτλου της EA Sports. Ιερή στιγμή –ο χρόνος στο γραφείο ήταν σα να σταμάτησε να κυλά όταν το δισκάκι μπήκε στο slot του PlayStation 3. Τις εντυπώσεις μας, θα τις διαβάσεις στις παρακάτω γραμμές…

 

PLAYER IMPACT ENGINE

Θεωρήσαμε πως είναι καλύτερο να εστιάσουμε στις τρεις μεγάλες καινοτομίες του τίτλου, ξεκινώντας απ’ την πολυδιαφημισμένη Player Impact Engine. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια νέα μηχανή physics που φτιάχτηκε με σκοπό να προσφέρει ρεαλιστική απόδοση της κίνησης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των παικτών σε κάθε φάση. Στην πράξη, η Player Impact Engine λειτουργεί σχεδόν άψογα. Σχεδόν, γιατί εντάξει, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν μικρά bugs που κάποιες φορές οδηγούν σε αστείες συγκρούσεις μεταξύ των παικτών –όμως αυτές είναι πραγματικά ελάχιστες. Συνολικά, από τον τρόπο που αναπηδά η μπάλα μέσα στο γήπεδο, μέχρι τις κινήσεις όλων των παικτών, το FIFA 12 είναι ό,τι πιο κοντά στην πραγματικότητα έχουμε δει σε παιχνίδι ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα. Τα δύο χρόνια που χρειάστηκαν για την ανάπτυξή της, άξιζαν τον κόπο.

 

TACTICAL DEFENDING 

Τα άλλα δύο νέα χαρακτηριστικά, αφορούν τον πυρήνα του FIFA 12, που δεν είναι άλλος από το gameplay. Αυτή τη χρονιά, ο τρόπος που αμύνεσαι αλλάζει ριζικά και γίνεται περισσότερο απαιτητικός, δίνοντάς σου όμως ταυτόχρονα την ικανοποίηση πως «παίζεις» ακόμα και όταν δεν έχεις τη μπάλα στην κατοχή σου –παρόλο που θα χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείς με το νέο σύστημα άμυνας. Κλειδί στην επιτυχία είναι η σωστή τοποθέτηση των –πολύ πιο «έξυπνων»– παικτών σου έτσι ώστε να καταφέρουν να κλείσουν τις τρύπες και να κλέψουν τη μπάλα, με το τάκλιν να είναι τώρα πια η τελευταία λύση ανάγκης.

 

PRECISION DRIBBLING 

Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Tactical Defending, θα εκτιμήσεις πραγματικά το Precision Dribbling από τη στιγμή που θα κατανοήσεις τον μηχανισμό του. Έχοντας την κατοχή της μπάλας και πατώντας το πλήκτρο L1 στο χειριστήριο του PS3, μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερο έλεγχο της μπάλας, για να επιβραδύνεις για παράδειγμα τον ρυθμό του παιχνιδιού όποτε το κρίνεις αναγκαίο ή για να ελιχθείς ανάμεσα στους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας. Όταν μάθεις να το χρησιμοποιείς σωστά, μπορείς να δημιουργήσεις «τρελές» φάσεις.

 

ΟΠΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ

Δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι τα γραφικά παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε ένα βιντεοπαιχνίδι –κάθε άλλο. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλά «διαμάντια» που στον τεχνικό τομέα μας άφησαν αδιάφορους. Όταν όμως το σχεδόν αψεγάδιαστο gameplay, συνδυάζεται με state-of-the-art γραφικά, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως πρόκειται για τον συνδυασμό που κερδίζει. Στο FIFA 12, οι λεπτομέρειες στα τρισδιάστατα μοντέλα των παικτών είναι –χωρίς υπερβολή– συγκλονιστικές, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει φοβερή δουλειά στην αναπαράσταση των γηπέδων. Ταυτόχρονα, η συνολική παρουσίαση (μαζί με τον σχολιασμό) θυμίζει έντονα ποδοσφαιρική αναμετάδοση, σε βαθμό που κανένας άλλος τίτλος της κατηγορίας να μην μπορεί να συγκριθεί μαζί του.

Εν κατακλείδι, η EA Sports αιχμαλώτισε με μαεστρία όλη τη μαγεία του ποδοσφαίρου και στη σερβίρει στη μορφή του FIFA 12. Τα μικρά προβλήματα της Impact Engine δεν αλλοιώνουν ούτε στο ελάχιστο την εικόνα του καλύτερου ποδοσφαιρικού video game που έχουμε παίξει μέχρι σήμερα –τόσο offline όσο και online. Συγχαρητήρια EA Sports!

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: , Xbox 360, PC, PS2, Wii, PSP
  • Ανάπτυξη: EA Canada
  • Εκδότης: EA Sports
  • Διανομή: CD
  • Score: 9,8/10 - Η EA Sports κατάφερε κυριολεκτικά να απογειώσει τη σειρά με το FIFA 12. Ό,τι πιο κοντά στο πραγματικό ποδόσφαιρο ever, χωρίς να στερεί την διασκέδαση από τον παίκτη.

Δες το video!

Δες φωτογραφίες!