Pro Evolution Soccer 2013

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012 Κατηγορία Must Play

Ποδοσφαιρόφιλοι, ετοιμάστε τα χειριστήριά σας…

Όπως κάθε χρόνο, ο Σεπτέμβρης φέρνει μαζί του δυνατές κυκλοφορίες video games για τους φίλους της «στρογγυλής θεάς» –και φέτος κόβει πρώτο το νήμα το (λατρεμένο από τους Έλληνες gamers) Pro Evolution Soccer 2013 που κυκλοφορεί επίσημα στη χώρα μας στις 20 Σεπτεμβρίου. Το περσινό PES κάλυψε αρκετό απ’ το έδαφος που το χώριζε με το FIFA της Electronic Arts και αυτό που μένει να δούμε, είναι αν η νέα προσθήκη στη σειρά καταφέρνει να το ξεπεράσει.

 

ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με τα παλαιότερα Pro Evolution Soccer είναι η προσθήκη του χειροκίνητου ελέγχου στις πάσες και στα σουτ. Από εδώ και στο εξής, έχεις τη δυνατότητα να στείλεις την πάσα ακριβώς εκεί που θέλεις, χωρίς να εξαρτάται η πορεία της μπάλας αποκλειστικά από τις ικανότητες του εκάστοτε παίκτη. Αυτό μπορείς να το εκμεταλλευτείς στον αγώνα για να δώσεις μακρινές ή προωθημένες μπαλιές ή ακόμα και για τα σουτ, κάνοντας τα τετ-α-τετ πιο ενδιαφέροντα. Βέβαια για όσους προτιμούν το παλιό στιλ παιχνιδιού, υπάρχει πάντα η δυνατότητα απενεργοποίησης του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού.

Ο τρόπος που αμύνεσαι έχει επίσης αλλάξει, καθώς τώρα κρατώντας πατημένο ένα πλήκτρο αμύνεσαι στο χώρο και πρέπει την κατάλληλη στιγμή να πατήσεις ένα δεύτερο πλήκτρο που θα σου επιτρέψει να αποσπάσεις τη μπάλα από τον αντίπαλό σου. Παράλληλα, μπορείς πλέον να κοντρολάρεις καλύτερα τη μπάλα και να προβείς αμέσως σε μια πάσα ή ένα σουτ, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να προσφέρει μερικά πολύ όμορφα γκολ. Στις ντρίμπλες τώρα, η ταχύτητα με την οποία κινείται ο παίκτης που έχει στην κατοχή του τη μπάλα έχει ελαττωθεί για να ανταποκρίνεται, σύμφωνα με την Konami στην ταχύτητα ενός παίκτη σε πραγματικό αγώνα. Στην πράξη, έχοντας και πάλι ελευθερία κίνησης –και με λίγη εξάσκηση– το βελτιωμένο σύστημα μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση και, κυρίως, καλύτερα αποτελέσματα στις επιθέσεις σου. Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων έχουμε και στην άμυνα.

Όσον αφορά το multiplayer, το νέο σύστημα matchmaking σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις αντίπαλο από την περιοχή σου, έτσι ώστε το lag να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα –και οι αναμετρήσεις να γίνουν ακόμα πιο διασκεδαστικές αποκτώντας πιο προσωπικό χαρακτήρα. Ωστόσο πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα.

 

Α.Ι. ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων παικτών κυμαίνεται σε αρκετά καλά επίπεδα, με τους τερματοφύλακες να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες βελτιώσεις. Ξέχνα τις χαζές εξόδους των προηγούμενων εκδόσεων. Οι διαιτητές επίσης λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις. Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καλά, με τα πρόσωπα των παικτών αλλά και το animation τους, να ξεχωρίζουν –ειδικά στην περίπτωση των «σταρ» που συμμετέχουν. Ένα σημείο που θα μπορούσε να είχε προσεχθεί περισσότερο είναι τα γήπεδα και οι φίλαθλοι, καθώς για μια ακόμη φορά παρατηρούμε το φαινόμενο να υπάρχουν λιγοστοί διαφορετικοί φίλαθλοι οι οποίοι επαναλαμβάνονται ούτως ώστε να γεμίσει το γήπεδο. Για μια ακόμη χρονιά επικροτούμε την κυκλοφορία του τίτλου και σε ελληνική έκδοση, στην οποία την περιγραφή έχουν αναλάβει και πάλι οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιώργος Θαναηλάκης. 

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: PS3, Xbox 360, PC, Wii, PS2
  • Ανάπτυξη: Konami
  • Εκδότης: Konami
  • Διανομή: Zegetron
  • Score: 9/10 - Το PES 2013 έρχεται βελτιωμένο σε όλους τους τομείς και ο ανταγωνισμός με το FIFA είναι πιο έντονος από ποτέ.

Δες το video!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Resistance Burning Skies – Must Play Ιουνίου ‘12 FIFA 13 »