Συνέντευξη: Δημήτρης Κυρσανίδης @ i-TECH4u

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 Κατηγορία Buzz
Υποδεχόμαστε το 2019 με freerunning & parkour!

Είναι μόλις 23 ετών, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το freerunning στα 12 του. Μέσα σε αυτά τα έντεκα χρόνια έχει καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στους καλύτερους διεθνώς, κατακτώντας μεταξύ άλλων τρεις φορές την πρώτη θέση σε παγκόσμιους διαγωνισμούς parkour! Ο λόγος, φυσικά, για τον Δημήτρη "Dk'" Κυρσανίδη, που έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Δημήτρη, πόσο εύκολο ήταν να ξεκινήσεις στα 12 την ενασχόλησή σου με το freerunning, ενώ φανταζόμαστε οι περισσότεροι συνομήλικοί σου ενδιαφέρονταν για πιο «κλασικά» και προβεβλημένα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ;
Κοιτάξτε, τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά τίποτα δεν είναι και δύσκολο, όταν ασχολείσαι πραγματικά με κάτι, θέτεις στόχους και το κυνηγάς όλο είναι δυνατά! Κι εμένα το ποδόσφαιρο ήταν η κύρια ασχολία μου και ήμουν και πολύ παθιασμένος με αυτό μπορώ να πω, απλώς είχα τα μάτια μου ανοιχτά και βρήκα το Parkour και το Freerunning που με τράβηξαν περισσότερο.

Θα μπορούσες να εξηγήσεις στους αναγνώστες μας τις βασικές διαφορές του freerunning με το parkour;
Το Parkour έχει να κάνει με την υπερπήδηση εμποδίων και την γρήγορη μετακίνηση από ένα σημείο σε ένα άλλο χρησιμοποιώντας το σώμα σου και τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σου, ενώ το Freerunning δεν έχει κάποιο αποκλειστικό σκοπό, είναι η ομορφιά της κίνησης, συνήθως έρχεται με τούμπες στον αέρα και ο καθένας φτιάχνει το δικό του στυλ κίνησης.

Πόσο ανεπτυγμένη πιστεύεις πως είναι η κοινότητα του freerunning και του parkour στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχεις επισκεφθεί;
Στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας η αλήθεια είναι, πρώτα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας θα έλεγα. Θα ήθελα να δω τον κόσμο να κάνει Parkour γιατί το γουστάρει, γιατί το αγαπάει κι όχι γιατί έχει κάτι να κερδίσει, αν αγαπάς κάτι, βάζεις στόχους, κάνεις προπόνηση, σου αρέσει και το πιστεύεις θα έρθει και ο επαγγελματικός δρόμος, για να έρθει όμως χρειάζονται κι όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο κόσμος τα παρατάει εύκολα με την παραμικρή δυσκολία, μιλάω γενικά όχι μόνο στον τομέα μου. Αυτή είναι και η βασική διαφορά μας, που έχω προσωπικά παρατηρήσει σχετικά με τις άλλες χώρες.

Dimitris-Kirsanidis-Interview

Τι περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα ενός αθλητή freerunning;
Το καθημερινό πρόγραμμα ενός αθλητή Freerunning μέχρι τώρα δεν περιλάμβανε κάτι το συγκεκριμένο ή ιδιαίτερο. Σε ένα πιο επαγγελματικό περιβάλλον βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Η γυμναστική είναι βασική και απαραίτητη στο πρόγραμμα μου, προπόνηση καθημερινά με 1 κενό τη βδομάδα, πλέον τα social media είναι μεγάλο μέρος του προγράμματος μου καθώς είναι τώρα και δουλειά. Τέλος είναι φυσικά ο ελεύθερος χρόνος, γιατί χωρίς ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση γινόμαστε robot, αλλά πρέπει να μείνουμε άνθρωποι.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το άμεσο μέλλον και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;
Τα σχέδιά μου για το άμεσο μέλλον είναι να ταξιδεύω και να πηγαίνω σε παγκόσμιους διαγωνισμούς , να κρατήσω το όνομα μου στο χάρτη και κυρίως στην κορυφή για όσα περισσότερα χρόνια μπορώ. Να δημιουργήσω video projects που θα γίνουν viral είτε λόγω του ότι θα είναι έμπνευση για τον κόσμο, είτε επειδή θα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο από αθλητικής πλευράς. Και τέλος να πετύχω τον μεγαλύτερο μου στόχο, να φτιάξω ένα γυμναστήριο που θα ενώσει πολλές τέχνες και αθλήματα μαζί, με βάση το Parkour και το Freerunning, να φέρω κόσμο από Calisthenics, Street Workout, Breakdance, Skate, Bmx όλους μαζί σε έναν απίστευτο χώρο για όλους.

Βλέπουμε πως είσαι αρκετά ενεργός στα social media...
Ασχολούμαι με τα social media από όταν ήμουν μικρός , προφανώς πλέον πιο ενεργά. Αυτό γιατί αρχικά μου αρέσουν και δεύτερον δίνεις τη δυνατότητα σε άτομα που τους αρέσει αυτό που κάνεις να εμπνευστούν και να γίνουν καλύτεροι, βλέποντας εσένα. Και φυσικά πέρα απ αυτά, είναι πλέον ο μόνος τρόπος προώθησης της δουλειάς σου, του αθλήματός σου, των ιδεών σου κλπ.

Εντάξει, είναι πάνω απ' τις δυνάμεις μας να μη σε ρωτήσουμε και κάτι πιο «τεχνολογικό»... Έχεις κάποιο αγαπημένο gadget αυτή την περίοδο κι αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Ήρθε στα χέρια μου πρόσφατα ένας εκτυπωτής η αλήθεια είναι, αλλά όχι οποιοσδήποτε εκτυπωτής. Πήρα το Canon Zoemini, έναν εκτυπωτή που μπορώ να έχω πάντα μαζί μου όπου κι αν πάω, κι ό,τι φωτογραφία βγάζω μπορώ να την εκτυπώνω επιτόπου και να την έχω στο χέρι σε 1 λεπτό. Αυτό χρησιμοποιώ τελευταία και μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί!

Κλείνοντας, θα θέλαμε μια ευχή σου για το 2019!
Να είστε υγιείς, να είστε ευτυχισμένοι και να εκτιμάτε αυτά που έχετε και τους ανθρώπους που έχετε. Εύχομαι να μας αξιώσει όλους ο Θεός και το 2019 να κάνουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε και να πετύχουμε κάθε στόχο.