20 Gadgets που Άλλαξαν τη Ζωή Μας

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 Κατηγορία Master Topics
Θα μπορούσες να ζήσεις χωρίς αυτά;


1
Sony Walkman TPS-L2
Και η μουσική έγινε φορητή

Sony-Walkman

Στις μέρες μας, όλοι θεωρούμε δεδομένο πως μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μουσική όπου κι αν βρισκόμαστε. Στον δρόμο, στο λεωφορείο, ενώ προπονούμαστε στο πάρκο ή στο γυμναστήριο. Κι όμως, αν γυρίζαμε τον χρόνο 40 χρόνια πίσω, αυτό θα ήταν αδύνατο. Στην καλύτερη, θα μπορούσαμε να ακούσουμε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό από ένα «τρανζιστοράκι», αλλά ως εκεί. Μέχρι που η Sony, την 1η Ιουλίου του 1979, λάνσαρε στην αγορά το πρώτο Walkman. Παρότι σε αρκετά στελέχη της Sony φαινόταν παράξενο ένα φορητό κασετόφωνο που υποστήριζε μόνο αναπαραγωγή και όχι εγγραφή ήχου, ο θρυλικός πρόεδρος της Sony, Masaru Ibuka, πίστεψε στο Walkman, που έγινε το ξεκίνημα για μια απ’ τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της Sony.


2
Grid Compass 1101
Ο παππούς των φορητών υπολογιστών

Grid-Compass-1
Αν και ο πρώτος φορητός υπολογιστής θεωρείται πως είναι ο Epson HX-20 (είχε διαστάσεις όσο ένα φύλλο Α4 αλλά υπερβολικά μικρή οθόνη LCD τεσσάρων γραμμών), ο Grid Compass 1101 ξεχωρίζει για έναν άλλο λόγο. Η κατασκευάστρια εταιρεία GRiD Systems Corporation είχε την εξαιρετική ιδέα η οθόνη του Compass 1101 να διπλώνει πάνω απ’ το πληκτρολόγιο όταν το μηχάνημα ήταν κλειστό. Ουσιαστικά, αυτός ο clamshell σχεδιασμός κυριαρχεί στα laptops ακόμα και σήμερα! Ο Compass 1101 ενσωμάτωνε μια οθόνη με ανάλυση 320x240 pixels αλλά και modem 1,2 Kbps. Λόγω της απαγορευτικής του τιμής ($8.150 στο λανσάρισμα του, το 1982), αξιοποιήθηκε κυρίως από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. και από τη NASA.


3
Polaroid SX-70
Φωτογραφίες στη στιγμή

Polaroid

Μπορεί η πρώτη instant φωτογραφική μηχανή της Polaroid να κυκλοφόρησε στην αγορά κοντά στα τέλη της δεκαετίας του ’40, ωστόσο πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι το σύστημα των instant φωτογραφιών να γίνει δημοφιλές στο ευρύ κοινό. Τα πρώτα χρόνια, βλέπεις, η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά αυτοματοποιημένη και οι χρήστες που δεν πρόσεχαν πολύ, έρχονταν σε επαφή με χημικά που χρησίμευαν στην εμφάνιση των λήψεων. H Polaroid SX-70 του 1972 έκανε άλματα προόδου, καθιστώντας την εμφάνιση των φωτογραφιών πιο φιλική στον χρήστη από ποτέ. Για την ακρίβεια, οι φωτογραφίες από την Polaroid SX-70 εξέρχονταν από τη μηχανή αυτόματα, η εμφάνισή τους ολοκληρωνόταν γρήγορα και χωρίς χημικά υπολείμματα. Σήμερα θεωρείται cult.


4
Nokia 3210
Το πρώτο κινητό για νεανικό κοινό

Nokia-3210
Ένα κινητό τηλέφωνο που κατάφερε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά. Το 3210 ανακοινώθηκε από τη Nokia το Μάρτιο του 1999 και έγινε must-have για όλους τους νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών. Τα πλεονεκτήματά του, πολλά για την εποχή. Ήταν το πρώτο κινητό που απευθυνόταν στο ευρύ κοινό με ενσωματωμένη κεραία (μετά το πολυτελές 8810 του 1998) και διέθετε τρία προεγκατεστημένα παιχνίδια, από τα οποία ξεχώρισε, φυσικά, το Φιδάκι (Snake). Επιπλέον, οι κάτοχοί του μπορούσαν να ανταλλάξουν κάποια προεγκαταστημένα γραφικά -τύπου εικονομηνύματα- μέσω SMS, να δημιουργήσουν και να ανταλλάξουν ήχους κλήσης, ενώ υποστήριζε T9 για γρήγορη εισαγωγή κειμένου. Έμεινε στην ιστορία για την τεράστια αυτονομία του, για την εξαιρετική αντοχή του στις πτώσεις, καθώς και για τα εναλλάξιμα καλύμματα που έβρισκες ακόμα και σε πλανόδιους. Με πωλήσεις 160 εκ. συσκευών, είναι ένα απ’ τα πιο επιτυχημένα τηλέφωνα όλων των εποχών.


5
Dial-up modems
Γνωριμία με τον κόσμο του Internet

Dial-Up-Modem

Κι όμως, στη δεκαετία του ’90, αυτές οι συσκευές μας έδιναν πρόσβαση στον κόσμο του Internet. Χρησιμοποιώντας την απλή τηλεφωνική γραμμή, μέσω των dial-up modems ο υπολογιστής του χρήστη καλούσε έναν τηλεφωνικό αριθμό και αφότου άκουγε κάποιους πολύ χαρακτηριστικούς ήχους που μάλλον θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη μας, συνδεόταν με τον εκάστοτε πάροχο Internet –με φοβερές ταχύτητες 40 με 50 kbps. Τότε, η σύνδεση δεν ήταν μόνιμη και χρεωνόσουν αστική κλήση, για όσο διάστημα ήσουν συνδεδεμένος στον πάροχο Internet. Την ίδια στιγμή η μητέρα σου φώναζε επειδή η γραμμή έδειχνε κατειλημμένη και δε μπορούσε να δεχτεί τηλεφωνήματα από τη θεία σου. Αλλά η πρώτη επαφή με το Internet ήταν μοναδική.


6
Nintendo Game Boy
Gaming παντού και πάντα

Nintendo-GameBoy
Ναι, το Game Boy δεν ήταν η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή με κασέτες: το 1979 έκανε πρεμιέρα το Microvision, όμως με μόλις 12 παιχνίδια και πολλά προβλήματα, η παραγωγή του σταμάτησε δύο χρόνια μετά. Το κενό ήρθε να καλύψει το 1989 το Game Boy της Nintendo, ένα brand που ακόμα και σήμερα αποτελεί χρυσορυχείο για την εταιρεία. Οι πωλήσεις του πρώτου Game Boy άγγιξαν μάλιστα τα 120 εκ. τεμάχια στην πορεία ζωής του. Παρόλο που η 2,6" οθόνη είχε ανάλυση 160x144 pixels και μπορούσε να απεικονίσει μόλις τέσσερις αποχρώσεις του γκρι, η σούπερ αυτονομία 30 ωρών με 4x AA μπαταρίες και οι μοναδικές κυκλοφορίες τίτλων το οδήγησαν με ευκολία στην κορυφή. Πολύ απλά, έθεσε τις βάσεις του mobile gaming.


7
Casio QV-10
Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική με οθόνη LCD

Casio-QV-10-back

Πίσω στο 1995, η Casio κυκλοφορούσε στο εξωτερικό την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για το ευρύ καταναλωτικό κοινό με οθόνη LCD στην πίσω πλευρά της, για προεπισκόπηση και αναπαραγωγή των λήψεων. Έτσι, οι χρήστες για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα να δουν και να σβήσουν λήψεις εν κινήσει, μέσα απ’ την έγχρωμη οθόνη των 1,8 ιντσών, χωρίς να χρειάζεται να συνδέσουν την κάμερα, για παράδειγμα, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο ενσωματωμένος αποθηκευτικός χώρος των 2MB ήταν αρκετός για να χωρέσει μέχρι 96 φωτογραφίες ανάλυσης 320x240 pixels.


8
Epson Stylus 800
Ο πρώτος Micro Piezo inkjet της Epson

Epson-Stylus-800

Κάποτε, ο πιο φθηνός τρόπος για να εκτυπώσεις στο σπίτι ήταν οι εκτυπωτές τεχνολογίας dot matrix. Στην εποχή του MS-DOS, κανείς δεν είχε μεγάλες απαιτήσεις, έτσι τα πήγαιναν καλά με απλές εκτυπώσεις κειμένου -παρά τον τραγικό θόρυβο. Τον Μάρτιο του 1993, λοιπόν, η Epson κυκλοφόρησε στην αγορά τον ασπρόμαυρο inkjet εκτυπωτή Stylus 800 (γνωστός στην Ιαπωνία ως MJ-500), που ήταν ο πρώτος που ενσωμάτωνε την τεχνολογία Micro Piezo και ο πρώτος inkjet της εταιρείας που απευθυνόταν στους οικιακούς χρήστες. Μαζί με τον DeskJet της HP που βρισκόταν ήδη μερικά χρόνια στην αγορά, ήταν οι εκτυπωτές που έδωσαν ώθηση στην κατηγορία των inkjet.


9
Apple iPod
Χιλιάδες τραγούδια στην τσέπη σου

Πέρα από το Walkman, το iPod της Apple είναι η συσκευή που έφερε τα πάνω-κάτω στον κόσμο της μουσικής. Μετά το λανσάρισμα του iTunes τον Ιανουάριο του 2001, η Apple παρουσίασε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το πρώτο iPod. Μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι χίλια MP3 τραγούδια στον ενσωματωμένο σκληρό δίσκο 5GB, με κόστος $399. Λόγω της επιλογής δίσκου 1.8", το iPod ήταν αισθητά μικρότερο από τους ανταγωνιστές του, ενώ το σύστημα χειρισμού με τον περιστροφικό δακτύλιο ήταν απλό και κατανοητό. Η πραγματική επανάσταση στην κατηγορία, βέβαια, έγινε με το λανσάρισμα του iTunes Music Store το 2003, που προσέφερε για κατέβασμα 200.000 τραγούδια, έναντι $0,99 το καθένα.


10
Sony PlayStation
Η κονσόλα-θρύλος

Sony-PlayStation

Είναι γεγονός πως η Sony δεν είχε βλέψεις για τον χώρο των video games. Όλα ξεκίνησαν από τη συνεργασία της με τη Nintendo, το 1988, για τη δημιουργία ενός add-on για CDs για το SNES (SNES-CD). Η συνεργασία τελικά ναυάγησε και λίγα χρόνια αργότερα, (τον Δεκέμβρη του 1994 στην Ιαπωνία και τον Σεπτέμβριο του 1995 σε Η.Π.Α. και Ευρώπη), η Sony λάνσαρε αυτόνομα τη δική της πρόταση: το PlayStation. Οι πωλήσεις του που ξεπέρασαν τα 102 εκατομμύρια επισκίασαν το Sega Saturn αλλά και το Nintendo 64. Το PlayStation έφερε στον κόσμο του οικιακού gaming τα ποιοτικά για την εποχή 3D γραφικά.


11
Garmin StreetPilot
Λάθος στροφή;

Garmin-StreetPilot

Αν έχεις στην πλάτη σου μερικές δεκαετίες ζωής, τότε σίγουρα γνωρίζεις πως απαραίτητο αξεσουάρ κάθε αυτοκινήτου ήταν ένας έντυπος χάρτης, ειδικά αν ζούσες σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Για τις μικρότερες, αρκούσαν 1-2 ερωτήσεις σε περίπτερα και περαστικούς. Αυθεντικό social networking λέμε. Αφότου όμως η κυβέρνηση των Η.Π.Α. αποφάσισε να ανοίξει την πρόσβαση στο κάποτε αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση σύστημα GPS, οι πρώτες συσκευές δορυφορικής πλοήγησης έκαναν την εμφάνισή τους. Παρότι στην Ελλάδα στα GPS αγαπήθηκε η ελληνική MLS, η Garmin είναι μια απ' τις εταιρείες που διέπρεψαν στην κατηγορία διεθνώς και το StreetPilot του 1998, μια απ' τις πιο προηγμένες συσκευές για την εποχή της.


12
Nintendo Wii
Κουνήσου απ’ τη θέση σου

Nintendo-Wii
Μετά τη μέτρια, επιεικώς, πορεία του GameCube, η Nintendo πήρε το αίμα της πίσω με το Wii. Η παιχνιδομηχανή έπρεπε ουσιαστικά να ανταγωνιστεί το PS3 και το Xbox 360 και παρότι ήταν η λιγότερο ισχυρή από πλευράς επιδόσεων και γραφικών απ' τις κονσόλες της γενιάς της, κατάφερε να πουλήσει πάνω 100 εκατομμύρια τεμάχια διεθνώς. Ο λόγος, ένας και μοναδικός: το Wii προσέφερε στους χρήστες το πιο πρωτοποριακό σύστημα χειρισμού που είχαμε δει ως τότε. Πρακτικά, το χειριστήριο με τους αισθητήρες κίνησης του Wii σήκωσε τους παίκτες από τον καναπέ και η κονσόλα έγινε must-have για όσους αναζητούσαν παρεΐστικο και οικογενειακό gaming.


13
Amazon Kindle
Τα βιβλία γίνονται ψηφιακά
Amazon-Kindle
Η κατηγορία των eBook readers προσπαθούσε πολλά χρόνια να βρει τον δρόμο της. Το 1998, το Rocket eBook ήταν ένα από τα πρώτα readers που κυκλοφόρησαν (με οθόνη LCD), ενώ το 2004 είδαμε το Sony Librie και το 2006 το Sony Reader (με οθόνες E Ink). Με το Amazon Kindle, όμως, τα eBook readers έγιναν δημοφιλή στο ευρύ κοινό, καθώς υποστηριζόταν από μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση στον χώρο του βιβλίου. Διέθετε οθόνη E Ink 6 ιντσών και 250MB αποθηκευτικού χώρου που μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 200 βιβλία, τα οποία οι κάτοχοί του μπορούσαν να κατεβάσουν ασύρματα μέσω του 3G Whispernet από το Amazon, χωρίς χρέωση δεδομένων.


14
Fitbit
Τα fitness trackers μπαίνουν στη ζωή μας
Fitbit

Η Fitbit ιδρύθηκε το 2007 και κυκλοφόρησε το πρώτο της fitness tracker στις Η.Π.Α. δύο χρόνια αργότερα. Ονομαζόταν επίσης Fitbit και έθεσε τις βάσεις για τα fitness trackers που έχουν κατακλύσει στις μέρες μας την αγορά. Το Fitbit ήταν μικρό σε μέγεθος, κατέγραφε τα βήματα, την καύση θερμίδων και την ποιότητα ύπνου του κατόχου του και κόστιζε μόνο $99. Δεν συνεργαζόταν με smartphones, όμως τα δεδομένα συγχρονίζονταν ασύρματα με την online πλατφόρμα της εταιρείας, μέσω μιας ειδικής βάσης. Έξυπνο και πολύ προσιτό.


15
Apple iPad
Η επανάσταση των tablets
iPad
Με το iPad, το τμήμα marketing της Apple έκανε θαύματα. Δημιούργησε μια ολοκαίνουρια προϊοντική κατηγορία και ξαφνικά, όλος ο κόσμος επιθυμούσε διακαώς ένα tablet. Με τον Steve Jobs ακόμα στο τιμόνι, η Apple κατάφερε μέσα στις πρώτες 80 ημέρες να πουλήσει 3 εκατομμύρια iPad, ενώ μέχρι το λανσάρισμα του iPad 2, έφτασε τα 15 εκατομμύρια. Αν και αρκετοί χρήστες έχουν αρχίσει στις μέρες μας να θεωρούν τα tablets περιττά σαν συσκευές, πρέπει να παραδεχτούμε πως συνεχίζουν να αποτελούν την ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο Internet, αλλά δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν, για παράδειγμα, ένα Windows PC ή laptop.


16
Smart TVs
Η νέα εποχή της τηλεόρασης
SmartTV
Η τηλεόραση είναι ένα από τα προϊόντα που εξελισσόταν ελάχιστα στην πορεία του χρόνου. Από ασπρόμαυρη έγινε έγχρωμη, από «ντουλάπα» έγινε flat, ενώ η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας βελτιωνόταν με αργούς ρυθμούς. Μέχρι που από ένα απλό πάνελ προβολής εικόνων, άρχισε να γίνεται πιο έξυπνη. Από το 2011 και μετά, οι τηλεοράσεις με έξτρα δυνατότητες όπως πρόσβαση στο Internet, δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών και ασύρματη επικοινωνία με smartphones, υπολογιστές και tablets, άρχισαν να ονομάζονται Smart. Πλέον, δεν χρειάζεται να σηκωθείς από τον καναπέ για να δεις ένα βίντεο στο YouTube, όλα γίνονται με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τηλεκοντρόλ.


17
Apple iPhone
Το τηλέφωνο που έγραψε ιστορία
iPhone
Κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πως η Apple θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Το πρώτο iPhone, αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2007. Τότε, μεσουρανούσε η Nokia, η Sony Ericsson και η BlackBerry. Η Apple, όμως, για πρώτη φορά παρουσίασε ένα κινητό τηλέφωνο με τεράστια για τότε οθόνη πολλαπλής αφής 3,5 ιντσών, capacitive τεχνολογίας, που σε έκανε να μη σε νοιάζει η απουσία κανονικών πλήκτρων. Μπορούσες να σερφάρεις άνετα στο Internet (όσο άνετα γινόταν με GPRS/EDGE ταχύτητες βέβαια), να συντάξεις emails και να το χρησιμοποιήσεις και σαν φορητό media player και σαν τηλέφωνο. Κάπου εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως το iPhone αρχικά, δεν διέθετε GPS, δεν υποστήριζε αντιγραφή/επικόλληση, ενώ το App Store και οι εφαρμογές (που ουσιαστικά απογείωσαν τη σειρά) ήρθαν έναν χρόνο αργότερα, με το λανσάρισμα του iPhone 3G. Επιπλέον, τα αντανακλαστικά των μεγάλων ανταγωνιστών της Apple αποδείχθηκαν σκουριασμένα.


18
Raspberry Pi
Φτιαξ’ το μόνος σου

Raspberry-Pi-Model-B

Μια δεκαετία νωρίτερα, αν έλεγες σε κάποιον πως μπορούσε να αποκτήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας με κόστος μεταξύ €30 και €40, θα σε έλεγε τρελό. To Raspberry Pi Foundation, ωστόσο, έκανε το αδύνατο δυνατό το 2012, με την κυκλοφορία του πρώτου Raspberry Pi, που έγινε το απόλυτο gadget για όσους ασχολούνται με DIY projects και προγραμματισμό και αγαπήθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα, μιας και αποτελεί, εκτός των άλλων, ένα σούπερ προσιτό εργαλείο εκμάθησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Zero, με κόστος μόλις $5.


19
Selfie Sticks
Αυτή η μάστιγα…
Selfie-Sticks
«Είναι εύκολο να μας βγάλετε μια φωτογραφία»; Αυτή την ερώτηση την ακούμε σπάνια πλέον. Η έλευση των seflie sticks έδωσε τη δυνατότητα στους κατόχους smartphones να βγάζουν selfies όπου κι αν βρίσκονται με έκφραση προσώπου τύπου «δείτε πόσο τέλεια, φανταστικά, ανεπανάληπτα, ουάου περνάω» και να τις ανεβάζουν στα social media για να τις δουν στη στιγμή οι φίλοι τους και οι followers τους. Μεταξύ μας, η εικόνα των ατόμων που προσπαθούν να πετύχουν την τέλεια λήψη κρατώντας ένα κοντάρι μπροστά απ' το πρόσωπό τους εξακολουθεί να μας φαίνεται εξαιρετικά αστεία.


20
Oculus Rift
Εικονική πραγματικότητα εδώ και τώρα

Oculus-Rift

Εντάξει, η εικονική πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει ακόμη τη ζωή μας. Τις τελευταίες δεκαετίες, εξάλλου, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ώστε το VR να γίνει mainstream -και καμία δεν πλησίασε καν κοντά στο να το πετύχει. Η εξαγορά, όμως, της Oculus VR από το Facebook σηματοδότησε μια νέα εποχή για την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας και όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας μεγάλης επανάστασης στον χώρο της ψυχαγωγίας. Επιπλέον, για πρώτη φορά βλέπουμε μεγάλο αριθμό σημαντικών εταιρειών παραγωγής να ασχολούνται με τη δημιουργία video games αλλά και κινηματογραφικών εμπειριών εικονικής πραγματικότητας. Το λιθαράκι της βάζει και η Sony με το λανσάρισμα του PlayStation VR.


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι Mobile εφαρμογές της Εθνικής Τράπεζας Future Tech »