Πώς να κάνεις ισχυρότερο τον Google λογαριασμό σου

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 Κατηγορία Master Topics

Μεγαλύτερη ασφάλεια, με απλό τρόπο.

 

Με τον Οκτώβριο να είναι Μήνας Ενημέρωσης για την Κυβερνοασφάλεια και με δεδομένο πως οι περισσότεροι από εμάς έχουν λογαριασμό Google είτε λόγω των Android smartphones και tablets, είτε λόγω τον δημοφιλών υπηρεσιών της εταιρείας όπως το Gmail και το Google Maps, είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στις νέες λειτουργίες προστασίας που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ασφαλείς στο Internet.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις, είναι πως η Google λάνσαρε έναν ανανεωμένο Έλεγχο Ασφαλείας (Security Checkup), που τώρα παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση για να βελτιώσεις την ασφάλεια του λογαριασμού σου. Αντί για την ίδια, παθητική λίστα ελέγχου για όλους, ο νέος ‘Έλεγχος Ασφαλείας είναι ένας προσωποποιημένος οδηγός-σύμμαχος για να προστατέψεις τα δεδομένα σου. 

Με την επίσκεψή σου στον Έλεγχο Ασφαλείας, θα δεις αυτόματα την κατάσταση ασφάλειάς σου -το πράσινο τικ σημαίνει πως είσαι ασφαλής, και το κίτρινο ή κόκκινο θαυμαστικό σημαίνει πως υπάρχει ένα τουλάχιστον ζήτημα που πρέπει να επιλύσεις. Ο Έλεγχος είναι πλέον ο προσωπικός σου σύμβουλος ασφαλείας -ένας χρήσιμος «κολλητός φίλος»- που σε διευκολύνει να διατηρείς τον λογαριασμό σου ασφαλή. Μπορείς να κάνεις τον Έλεγχο Ασφαλείας στην εξής διεύθυνση: g.co/securitycheckup.

Επιπλέον, ο Chrome, θα προσφέρει σύντομα εξελιγμένη προστασία πρόβλεψης ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing). Έτσι, όταν θα πληκτρολογείς το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας του Google λογαριασμού σου σε έναν ιστότοπο που η Google υποπτεύεται ότι μπορεί να υποκλέψει τα στοιχεία σου, θα προσθέτει επιπλέον λειτουργίες προστασίας για να βεβαιωθεί ότι ο λογαριασμός σου δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτή η προστασία θα ισχύει ακόμη κι αν στη συνέχεια χρησιμοποιήσεις διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.

Η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την πρόβλεψη προστασίας από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» σε όλους τους κωδικούς που έχεις αποθηκεύσει στον Chrome και να παροτρύνει και άλλες εφαρμογές και προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Ασφαλούς Περιήγησης, όπως το Safari, o Firefox και το Snapchat, να τη χρησιμοποιούν.

Κι αν θέλεις ακόμα ισχυρότερη ασφάλεια, η Google δημιούργησε για σένα το Πρόγραμμα Προηγμένης Προστασίας (Advanced Protection Program). Η Προηγμένη Προστασία παρέχει την πιο ισχυρή ασφάλεια της Google για αυτούς που πιστεύουν ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ηλεκτρονικής επίθεσης και χρειάζονται ισχυρότερη προστασία για τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Αρχικά, το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις βασικές λειτουργίες προστασίας:

Ισχυρότερη άμυνα κατά του ηλεκτρονικού «ψαρέματος»: Τα κλειδιά ασφαλείας –μικρές USB ή ασύρματες συσκευές– έχουν θεωρηθεί από καιρό η ασφαλέστερη έκδοση της επαλήθευσης σε 2 βήματα (2-Step Verification) και η καλύτερη προστασία ενάντια στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα». Η Προηγμένη Προστασία απαιτεί τη χρήση κλειδιών ασφαλείας για να συνδεθείς στο λογαριασμό σου και θα αποκλείει αυτόματα οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης χωρίς τα κλειδιά ασφαλείας, ακόμα και αν κάποιος έχει υποκλέψει τον κωδικό σου.

Κοινή χρήση των δεδομένων σου μόνο με αξιόπιστες εφαρμογές: Μερικές φορές οι χρήστες επιτρέπουν ακούσια πρόσβαση στα Google δεδομένα τους σε κακόβουλες εφαρμογές. Οι επιτήδειοι που επιτίθενται ενδέχεται να εξαπατήσουν τους χρήστες να χορηγήσουν τέτοια πρόσβαση, προκειμένου να φτάσουν στα δεδομένα τους χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν πρώτα στο λογαριασμό τους. Η προηγμένη προστασία αποκλείει αυτόματα να συμβεί αυτό περιορίζοντας την πρόσβαση στα αρχεία του Gmail και του Drive σε γνωστές αξιόπιστες εφαρμογές.

Αποκλεισμός της δόλιας πρόσβασης στον λογαριασμό σου: Ένας άλλος κοινός τρόπος με τον οποίο οι χάκερ προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό σου είναι με το να υποδύονται εσένα και να προσποιούνται ότι έχουν «κλειδωθεί» έξω από το λογαριασμό. Έχουν προστεθεί επιπλέον βήματα για να αποφευχθεί αυτό κατά τη διάρκεια της ανάκτησης λογαριασμού - συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αναθεωρήσεων και αιτημάτων για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί έχεις χάσει την πρόσβαση στο λογαριασμό σου. Επειδή αυτό μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνο, η Google θέλει να είναι σίγουρη ότι δε θα κλειδωθείς ποτέ έξω από τον λογαριασμό σου. Αυτός είναι και ο λόγος που η Προηγμένη Προστασία απαιτεί από τον χρήστη να εγκαταστήσει ένα επιπλέον αντίγραφο ασφαλείας για τα Κλειδιά Ασφαλείας προτού μπορέσει να εγγραφεί.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να διαπιστώσεις αν το Πρόγραμμα Προηγμένης Προστασίας είναι κατάλληλο για σένα, μπορείς να επισκεφθείς το g.co/advancedprotection.