Μεγαλύτερη Πυκνότητα → Χαμηλότερη Ισχύς

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017 Κατηγορία Master Topics
Γράφει ο Σταμάτης Χρ. Ηλιού, B2B Channel Sales Manager, Hellas & Cyprus, TP-Link Hellas Ltd.

Είναι ήδη ευρέως αποδεχτή η άποψη, ότι η TP-Link παραδοσιακά προσφέρει SOHO προϊόντα με άριστη σχέση ποιότητας, κόστους. Οι πελάτες δε, που τα τελευταία χρόνια, έχουν εμπιστευτεί τις Business λύσεις της εταιρείας, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, σημειώνουν απρόσκοπτα, ότι εμπιστευόμενοι την τεχνογνωσία και υποστήριξη της TP-Link, τελικά πρόσφεραν την καταλληλότερη λύση κάθε φορά, η οποία ιδανικά συνδύασε την Τεχνολογία, την Ευχρηστία και την Λειτουργικότητα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο η άγνοια και η ημιμάθεια, το κάνουν να φαντάζει απειλητικό, προς πάσα μορφή εγκατάστασης ή/και αναβάθμισης λειτουργιών ασύρματης δικτύωσης. Είναι αυτή η υποβόσκουσα ανησυχία που λέει: Μα θα βάλω κ’ άλλη κεραία; Προς θεού, να μην έχω κοντά μου κεραία. Κ’ άμα αρχίσω να έχω πονοκεφάλους; Πόσο βλαβερό είναι αυτό το μηχάνημα για την υγεία μου; Άσε καλύτερα, με το modem/router (με ένα σημείο ραδιο-εκπομπής, μακριά μου), μια χαρά είμαι.

Στο σημείο αυτό, θα παραθέσουμε κάποιες δοκιμές και μετρήσεις, με σκοπό αφενός μεν να διαφοροποιήσουμε τα είδη των ασύρματων ραδιο-επικοινωνιών, αφετέρου να επισημάνουμε ότι τα πυκνότερα ασύρματα δίκτυα, έχουν τουλάχιστον, χαμηλότερη ισχύ ραδιο-εκπομπής. Η Ασύρματη Επικοινωνία, βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθερών κεραιών, αναμεταδίδοντας πληροφορίες με σήματα ραδιο-συχνοτήτων. Οι κεραίες είναι ορατές, γνωστής γεωμετρίας, το δε ηλεκτρικό πεδίο το οποίο δημιουργούν και στο οποίο εκτίθεται ο άνθρωπος, είναι μετρήσιμο (σε Volts ανά μέτρο ή V/m).

Παραθέτουμε ενδεικτικά τα παρακάτω: Σταθμοί Βάσης TV/FM (2.000 – 40.000 Watts ή και εκατομμύρια Watts), σταθμοί κινητής τηλεφωνίας σε αγροτικές περιοχές (περίπου 40 Watts), σταθμοί κινητής τηλεφωνίας σε αστικές περιοχές (περίπου 10 Watts), κινητό τηλέφωνο (περίπου 0,25 Watt), Baby Alarm Monitors (έως 1 Watt), Wi- Fi Access Points (0,10 Watt), Picocells - εσωτερικές κεραίες (0,10 Watt), ασύρματο σταθερό τηλέφωνο τύπου DECT (0,10 Watt), Bluetooth (0,001 Watt). Όπως φαίνεται λοιπόν, η κινητή τηλεφωνία, εκπέμπει σε Watts, ενώ ραδιόφωνο και τηλεόραση σε χιλιάδες (kW) ή εκατομμύρια (MW) φορές μεγαλύτερη ισχύ. H επικοινωνία στις περιπτώσεις του ραδιοφώνου και της TV είναι μονόδρομη, ενώ στην κινητή τηλεφωνία, είναι αμφίδρομη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις περιπτώσεις των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών είναι δυνατόν, εκπέμποντας με μεγάλη ισχύ από μία μόνο θέση όπως η κορυφή ενός βουνού (απ’ όπου η διάδοση του σήματος είναι πολύ καλύτερη), να καλυφθεί αποτελεσματικά μια μεγάλη γεωγραφική έκταση, με σήμα. Αντίθετα, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας απαιτούν για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εκπομπή από πολλές θέσεις, αλλά με μικρή ισχύ εκπομπής σε κάθε μία από αυτές. Εάν εγκαταστήσουμε την κεραία στο βουνό, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με κινητά τηλέφωνα εκατονταπλάσιας έως χιλιαπλάσιας ισχύος για να στέλνουμε σήμα στον σταθμό βάσης (κεραία) και να επικοινωνούμε με τον συνομιλητή μας. Επίσης, μια και μόνη κεραία στο βουνό, δε θα μπορούσε να καλύψει ποιοτικά και ποσοτικά τον πληθυσμό. Ποιοτικά καθώς το σήμα θα είχε μεγάλες απώλειες και παρεμβολές (δε θα υπήρχε η δυνατότητα χρήσης δεδομένων, παρά μόνο φωνής και αυτής με διακοπές), αλλά και ποσοτικά, καθώς δε θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν χιλιάδες χρηστών ταυτόχρονα, πόσο μάλλον σε συνθήκες έκτακτων αναγκών. Άρα εγκαθιστώντας τις κεραίες της κινητής, μακριά από τα σπίτια μας, τις πολλαπλασιάζουμε, αυξάνουμε σημαντικά την ισχύ τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αγοράσουμε νέα κινητά πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Κινητά με πολύ μεγαλύτερο SAR (Specific Absorption Rate – Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης) και συνεπώς μεγαλύτερης επιβάρυνσης για τον βιολογικό ιστό. Αντίθετα, όσο ποιο κοντά μας “φέρνουμε” τη κεραία, τόσο πιο σιγά αυτή "μας μιλάει", τόσο “πιο χαμηλόφωνα” της απαντάμε, τόσο περισσότερο κατεβαίνει η ισχύς και τα Watts, τόσο λιγότερο μας ακτινοβολεί, κεραία και κινητό τηλέφωνο.

Τα ίδια πράγματα περίπου, ισχύουν και στα Wi-Fi δίκτυα διανομής, απλά σε πάρα πολύ ασθενέστερα Watt. Όσο δε, η κεραία Wi-Fi είναι μακριά και το σήμα χαμηλό, τόσο η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη καθώς και η κατανάλωση της μπαταρίας. Αιτία είναι ότι το κινητό/tablet/laptop προκειμένου να αποκαταστήσει αμφίδρομη επικοινωνία με απομακρυσμένη κεραία αυξάνει την ισχύ του και κυρίως γ’ αυτό το λόγο, πέφτει η μπαταρία γρήγορα όταν δεν έχουμε “καλό” σήμα.

Οι μετρήσεις που παρουσιάζονται παρακάτω, πραγματοποιήθηκαν στις 2 Απριλίου 2016, σε ώρα αιχμής, 10 π.μ. Έγινε χρήση του ιδιαίτερα αξιόπιστου μετρητικού συστήματος / αναλυτή φάσματος NARDASRM-3006. Από την περιοχή όπου έγιναν οι μετρήσεις, οι πλησιέστεροι ραδιοτηλεοπτικοί αναμεταδότες ήταν εγκατεστημένοι στην κορυφή του Υμηττού σε απόσταση 9 χιλιομέτρων, η δε πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας στα ~700 μέτρα. Ανιχνεύθηκαν όλες οι κυρίαρχες πηγές έκθεσης του ανθρωπίνου οργανισμού (που αναφέραμε παραπάνω) και μεταξύ αυτών, όλες οι συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας (σε MHz: 800, 900, 1800, 1900, 2100, 2600, σήματα 2G, 2G-3G, 3G, 4G) καθώς και Wi-Fi σήματα 2,4 & 5GHz. Λόγω της διαφορετικής επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό της ακτινοβολίας, ανάλογα με την ένταση και την συχνότητά της, οι τιμές % δίδονται σε ενεργό ένταση ώστε να είναι συγκρίσιμες.

TP-Link-RF

Εύκολα λοιπόν μπορεί να συμπεράνει κανείς τα εξής:

• Η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού (στο τυχαίο αυτό δείγμα) από το σύνολο των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, αφορά μόνο στο 11,57% της συνολικής επιβάρυνσης, παρά το ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ευρίσκονται εντός οικισμών, πλησιέστερα δηλαδή στον άνθρωπο. Αυτό εξηγείται διότι έχουν χαμηλή ισχύ.

• Η έκθεση από τις κεραίες TV και ραδιοφώνουVHF (έστω και εάν ευρίσκονται χιλιόμετρα μακριά) αποτελεί το 25,35% (διπλάσια της έκθεσης από κινητά τηλέφωνα, έστω και εάν οι πρώτες ευρίσκονται συγκριτικά με τις δεύτερες πολύ πλησιέστερα στον χρήστη και κεραίες κινητής).

• Οι εντάσεις (και αντίστοιχα οι επιδράσεις στον πληθυσμό) των κινητών τηλεφώνων και κεραιών κινητής είναι πολύ χαμηλότερες από τις εντάσεις των κεραιών TV και ραδιοφώνου.

• Οι “Αθέατες” για τα ΜΜΕ πηγές έκθεσης (Μετεωρολογικά & Αμυντικά Συστήματα Πλοήγησης, GPS, Satellites, κ.α.), συνεισφέρουν κατά 18.21% + 18.07% = 36,28%!

• Η έκθεση σε RF πεδία (το Wi-Fi εμπερικλείεται) χώρων προσβάσιμων από τον πληθυσμό (συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νοσοκομείων) από τις κατά τόπους διάφορες κεραίες, όπως φάνηκε από τις μετρήσεις, κυμαίνεται από 0,002 % έως 2 % των επιπέδων έκθεσης τα οποία ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, εξαρτώμενη από μια πληθώρα παραγόντων, όπως η εγγύτητα στην κεραία και ο περιβάλλον χώρος.

• Η ισχύς των RF πεδίων (το Wi-Fi εμπερικλείεται) είναι μεγάλη κοντά στην πηγή τους και εξασθενεί ταχύτατα με την απόσταση.

• Η έκθεση του χρήστη από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου (κατά την ομιλία) είτε μέσω του κλασσικού δικτύου, είτε μέσω Wi-Fi (και εφαρμογής), είναι υψηλότερη από την (συνεχή) έκθεση σε κεραία εγκατεστημένη, έστω και σε οίκημα πλησίον της κατοικίας ή της εργασίας του χρήστη.

Όλα τα ως άνω σχόλια όμως, δεν θα πρέπει να επισκιάζουν το γεγονός ότι η συνολική ακτινική επιβάρυνση (0,300 V/m) για το εκτιθέμενο άτομο είναι αμελητέα και φυσικά πολύ κάτω από οποιοδήποτε όριο ασφαλείας, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Άρα, πέραν των θεμάτων χωρητικότητας, εύρους ζώνης, κλπ., είναι σαφώς προτιμότερη και ασφαλέστερη η τοποθέτηση περισσότερων της μίας κεραιών (ασύρματης επικοινωνίας) σε μια περιοχή, παρά η κάλυψή της ίδιας περιοχής με μία μόνο κεραία. Σημειώνετε δε, ότι την θέση αυτή, στηρίζει η επιστημονική κοινότητα καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας – Π.Ο.Υ., αλλά και οι ανεξάρτητες ελληνικές Αρχές ΕΕΤΤ και EEAE.