Προηγμένη τηλεφωνία με το FRITZ!Box 7590

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 Κατηγορία Master Topics
Με λειτουργίες που δε μπορούσες να φανταστείς.

Ένα απ’ τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του FRITZ!Box 7590 είναι οι προηγμένες λειτουργίες τηλεφωνίας που προσφέρει στους χρήστες του. Δεν έχει σημασία αν είσαι κάτοχος γραμμής με ευρυζωνική τηλεφωνία, αναλογική PSTN ή ISDN. Το FRITZ!Box 7590 είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και θα σου προσφέρει ευκολίες που θα σου λύσουν τα χέρια -με αποτέλεσμα να αποτελεί μια απ’ τις ιδανικότερες επιλογές τόσο για οικιακή χρήση όσο και για μια μικρή επιχείρηση.

Αφότου συνδέσεις τον εξοπλισμό σου κατάλληλα ανάλογα με το είδος της γραμμής (παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στο ελληνικό εγχειρίδιο χρήσης), όλα τα «μαγικά» γίνονται μέσω του FRITZ!OS. Εμείς, δοκιμάσαμε το FRITZ!Box 7590 σε VDSL σύνδεση COSMOTE, με αναλογική PSTN τηλεφωνία και σε συνδυασμό με το FRITZ!Fon C5. Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε συσκευή σταθερής τηλεφωνίας έχεις στη διάθεσή σου, ενσύρματη ή ασύρματη. Τελικά, το μέχρι πρότινος κλασικό μας τηλέφωνο ενισχύθηκε με χαρακτηριστικά VoIP τηλεφωνίας και απέκτησε λειτουργίες σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου, χάρη στο κορυφαίο modem/router της AVM.

Αν, λοιπόν, έχεις τελειώσει με τις συνδέσεις, το μόνο που χρειάζεται είναι να πληκτρολογήσεις fritz.box στη μπάρα διεύθυνσης του browser που χρησιμοποιείς. Μετά την είσοδο στο FRITZ!OS, κάνουμε κλικ επιλογή Telephony. Εκεί, αρχικά ορίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου μας στο Telephone Numbers. Εφόσον πρόκειται για αναλογική ή ISDN γραμμή, επιλέγουμε New telephone number > Landline number και στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες που εμφανίζει το FRITZ!OS στην οθόνη μας.

FRITZBox-7590-Telephone-Numbers

Για να ορίσεις τηλεφωνικούς αριθμούς VoIP (το 7590 υποστηρίζει μέχρι 20 αριθμούς), που μπορείς να αποκτήσεις από διάφορους παρόχους VoIP τηλεφωνίας, ανεξάρτητα με τον πάροχο της γραμμής, ακολουθείς την ίδια διαδικασία, δηλαδή New telephone number, αλλά επιλέγεις Internet telephone number και στη συνέχεια συμπληρώνεις τις πληροφορίες που έχεις λάβει κατά την εγγραφή σου στον πάροχο.

FRITZBox-7590-Telephony-VoIP-Numbers
Το επόμενο βήμα είναι να ορίσεις τις τηλεφωνικές σου συσκευές. Αν, όπως στην περίπτωσή μας, έχεις αναλογική τηλεφωνική γραμμή, συνδέοντας την ασύρματη ή ενσύρματη συσκευή που έχεις ήδη στην κατοχή σου στη θύρα FON 1 ή FON 2 του FRITZ!Box 7590, θα έχεις κανονικά τηλεφωνικό σήμα. Από το Telephony > Telephony Devices μπορείς να προσθέσεις επιπλέον συσκευές, όπως IP τηλεφωνικές συσκευές (με LAN / Wi-Fi) και DECT ασύρματα τηλέφωνα, στα οποία μπορείς να ορίσεις διαφορετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που πιθανόν να έχεις στη διάθεσή σου.

FRITZBox-7590-Ports-Back

Κάπου εδώ, αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερο στο ενσωματωμένο DECT του FRITZ!Box 7590. Πέρα από τον έλεγχο smart home συσκευών που επικοινωνούν με το πρωτόκολλο DECT, η ενσωματωμένη βάση DECT σημαίνει επίσης πως μπορείς να συνδέσεις το 7590 με έως 6 ασύρματα τηλέφωνα. Κι αυτό, χωρίς να απαιτείται καλώδιο για την τηλεφωνία. Χρειάζεται δηλαδή μόνο να συνδέσεις την βάση του ασύρματου τηλεφώνου στην πρίζα -σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου- και να κάνεις register τη συσκευή με το FRITZ!Box 7590. Στη συνέχεια, μέσα από το FRITZ!OS μπορείς να ορίσεις σε ποιον αριθμό θα ανταποκρίνεται η κάθε συσκευή και ποιος αριθμός θα εμφανίζεται όταν πραγματοποιείς κλήσεις από τη συγκεκριμένη συσκευή. Αν και μετά την εμπειρία μας με το FRITZ!Fon C5 το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, με τη βάση DECT του FRITZ!Box μπορούν να επικοινωνήσουν και να γίνουν register ασύρματα τηλέφωνα πολλών κατασκευαστών (όπως πληθώρα μοντέλων των Panasonic, Philips, Gigaset κ.α.) που υποστηρίζουν DECT-GAP (ένα αρκετά συνηθισμένο profile στην κατηγορία). Συνολικά, στο FRITZ!Box 7590 μπορούν να είναι ταυτόχρονα registered οι παρακάτω DECT συσκευές: 6 ασύρματα DECT τηλέφωνα, 6 DECT repeaters (για τέλεια κάλυψη σήματος DECT σε μεγάλους χώρους) και μερικές δεκάδες smart home συσκευές που επικοινωνούν μέσω DECT (όπως, για παράδειγμα, 10 έξυπνες πρίζες της AVM).

Με το FRITZ!Box 7590 μπορείς να μετατρέψεις ακόμα και το smartphone σου σε… ασύρματο τηλέφωνο, για να πραγματοποιείς κλήσεις μέσω του σταθερού σου τηλεφώνου. Δεν έχεις παρά να κατεβάσεις δωρεάν το FRITZ!App Fon για Android ή iOS και στη συνέχεια να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην οθόνη σου για να κάνεις register τη συσκευή στο 7590. Η ευελιξία που προσφέρει το modem/router της AVM είναι υποδειγματική.

FRITZBox-7590-Fon

Ταυτόχρονα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το FRITZ!Box 7590 σαν αυτόματο τηλεφωνητή, χωρίς να χρειάζεται να συνδέσεις κάποια πρόσθετη συσκευή! Μάλιστα, αν έχεις ορίσει περισσότερους από έναν τηλεφωνικούς αριθμούς, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μέχρι 5 διαφορετικούς αυτόματους τηλεφωνητές! Όλα αυτά βρίσκονται στο Telephony > Answering Machine. Εκεί, αφότου ενεργοποιήσεις τον αυτόματο τηλεφωνητή, μπορείς να «παίξεις» με πολλές παραμέτρους. Το FRITZ!Box 7590 σού δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις μετά από πόσα δευτερόλεπτα θα απαντάει μια κλήση ο τηλεφωνητής, να αλλάξεις το ηχογραφημένο μήνυμα με κάποιο δικό σου, να επιλέξεις αν θέλεις να λαμβάνεις τα μηνύματα που σου αφήνουν μέσω email, καθώς και αν επιθυμείς να τα ακούς με κλήση από κάποια άλλη τηλεφωνική γραμμή και χρήση PIN. Παράλληλα, μπορείς να φτιάξεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργίας του αυτόματου τηλεφωνητή, για κάθε ημέρα της εβδομάδας, ενεργοποιώντας τον και απενεργοποιώντας τον όποτε επιθυμείς.

FRITZBox-7590-Answering-Machine

Με το FRITZ!Box 7590 έχεις επίσης τη δυνατότητα να στέλνεις και να λαμβάνεις fax χωρίς να χρειάζεσαι συσκευή fax! To modem/router της AVM λαμβάνει τα fax και τα προωθεί σαν αρχεία PDF στη διεύθυνση email που θα δηλώσεις ή τα αποθηκεύει στο USB flash drive ή στον USB σκληρό δίσκο που έχεις συνδέσει σε μια απ’ τις USB θύρες του.

Αν θέλεις να ρυθμίσεις τη λειτουργία fax, κάνε κλικ στο Telephony > Telephony Devices και στη συνέχεια, κλικ στο Configure New Device. Εκεί, επίλεξε το Fax Function και ακολούθησε τις οδηγίες που θα εμφανιστούν στην οθόνη σου. Αν θέλεις να μπορείς να λαμβάνεις αλλά και να στέλνεις fax, θα πρέπει να έχεις έναν τηλεφωνικό αριθμό που να χρησιμοποιείς μόνο για τη λειτουργία του fax. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τηλεφωνικό αριθμό Internet, μιας και το FRITZ!Box 7590 υποστηρίζει το πρωτόκολλο T.38  (fax over IP). Για να στείλεις fax, δεν έχεις παρά να πληκτρολογήσεις το κείμενο και να προσθέσεις μια φωτογραφία σε JPG ή PNG format, στο ειδικό πεδίο του FRITZ!OS. Σε περίπτωση που έχεις αναλογική τηλεφωνική γραμμή, μπορείς να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις και να λαμβάνεις fax (αλλά όχι να στέλνεις), ενεργοποιώντας την αυτόματη αναγνώριση fax του 7590. Μάλιστα, τα fax αναγνωρίζονται ακόμα και από τον αυτόματο τηλεφωνητή του FRITZ!Box. Επιπροσθέτως, υπάρχει δυνατότητα αποστολή των fax που λαμβάνεις σε κάποια διεύθυνση email, καθώς και αποθήκευσής τους στην εσωτερική μνήμη της συσκευής ή σε USB αποθηκευτικό χώρο που έχεις συνδέσει.

FRITZBox-7590-fax

Το γεγονός πως μπορείς να έχεις πρόσβαση στο FRITZ!Box 7590 από όπου κι αν βρίσκεσαι, σημαίνει πως μπορείς να δεις ανά πάσα στιγμή το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεων, να ακούσεις τα μηνύματα του τηλεφωνητή, αλλά και να δεις τα fax που έχεις λάβει. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο από την online πλατφόρμα MyFRITZ! μέσω οποιοδήποτε browser, όσο και από την εφαρμογή MyFRITZ!App για Android και iOS συσκευές. Μάλιστα, το MyFRITZ!App παρέχει και notifications (για παράδειγμα για τις χαμένες κλήσεις), για να μη σου ξεφεύγει τίποτα.

Μια εξίσου σημαντική δυνατότητα σχετική με την τηλεφωνία, είναι πως εφόσον συνδεθείς μέσω VPN με το smartphone σου στο FRITZ!Box 7590, μπορείς να πραγματοποιείς τηλεφωνικές κλήσεις (αλλά και να δέχεσαι κλήσεις) από το σταθερό σου τηλέφωνο, οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι στον πλανήτη! Και μπορεί στην Ε.Ε. να έχεις πλέον δωρεάν roaming, όμως για ταξίδια σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου μπορεί να σου λύσει κυριολεκτικά τα χέρια. Για παράδειγμα, αν βρίσκεσαι στις Η.Π.Α. και θέλεις να τηλεφωνήσεις στην Ελλάδα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα δίκτυο Wi-Fi. Μέσω του MyFRITZ!App 2 για Android ενεργοποιείς το VPN για να συνδεθείς στο FRITZ!Box 7590 που βρίσκεται στην Ελλάδα και στη συνέχεια με το FRITZ!App Fon μπορείς να κάνεις τηλεφωνικές κλήσεις χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα του σταθερού σου τηλεφώνου! Πρακτικά, είναι σαν να χρησιμοποιείς ένα ασύρματο τηλέφωνο από τον χώρο που έχεις εγκαταστήσει το FRITZ!Box 7590. Έτσι, από οπουδήποτε έχεις σύνδεση στο Internet, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με το FRITZ!App Fon (και αφότου συνδεθείς με VPN στο FRITZ!Box) μπορείς να κάνεις κλήσεις από το σταθερό σου τηλέφωνο!

FRITZBox-7590-VPN-Android

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τις δυνατότητες διαχείρισης τηλεφωνικού καταλόγου που προσφέρει το FRITZ!Box 7590 -κάτι που συνδυάζεται ιδανικά με τα ασύρματα τηλέφωνα της AVM όπως το FRITZ!Fon C5. Στο Telephony > Telephone Book έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις έναν τηλεφωνικό κατάλογο απ' το μηδέν καταχωρώντας χειροκίνητα τις εγγραφές. Μπορείς όμως κάνοντας κλικ στο New telephone book να χρησιμοποιήσεις τον τηλεφωνικό κατάλογο του Google λογαριασμού σου, που θα συγχρονίζεται αυτόματα με το FRITZ!Box 7590 και με το ασύρματο τηλέφωνο C5 σε τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά μηδενικό κόπο από την πλευρά του χρήστη.

Μάθε περισσότερα για όλα τα χαρακτηριστικά του FRITZ!Box 7590 εδώ.