Η μάχη των tablets

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010 Κατηγορία Master Topics

Το iPad ξεκίνησε την επανάσταση των tablets, όμως ο ανταγωνισμός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια... Οι μνηστήρες του θρόνου αυξάνονται επικίνδυνα.

ΟΤΑΝ ΤΑ TABLETS ΕΠΙΣΚΙΑΣΑΝ ΤΑ NETBOOKS 

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, οι πωλήσεις του iPad δεν άφησαν πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση: Οι καταναλωτές χρειάζονται tablets. Με 3.000.000 κομμάτια να έχουν διατεθεί μέσα στις πρώτες 80 ημέρες, οι αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι  μέχρι το τέλος του 2011, η μαγική συσκευή της Apple θα βρίσκεται στα χέρια 28.000.000 ανθρώπων. Αυτοί οι αριθμοί, ήταν λογικό να «ανοίξουν την όρεξη» των υπολοίπων κατασκευαστών.

Όσοι βέβαια υποστηρίζουν πως τα tablets δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τα laptops και τα netbooks, έχουν δυνατά επιχειρήματα – με πρώτο και καλύτερο αυτό της έλλειψης πληκτρολογίου. Σίγουρα, τα κείμενα του τεύχους που κρατάς στα χέρια σου δεν θα μπορούσαν  σε καμία περίπτωση να γραφτούν στην οθόνη αφής ενός tablet, ενώ οι μαθητές και οι φοιτητές θα χρειάζονταν μέρες για να ολοκληρώσουν την πληκτρολόγηση μιας εργασίας τους. Για κάποιες κατηγορίες χρηστών, οι φορητοί υπολογιστές δεν πρόκειται να αντικατασταθούν ποτέ.

Όμως ο μέσος χρήστης, θέλει κυρίως να σερφάρει στο Internet, να ανταλλάσει emails, να βλέπει βίντεο στο YouTube, να ανανεώνει το status του στο Facebook και να ‘’chatάρει’’ λίγο με φίλους. Γιατί λοιπόν να μην έχει όλα τα παραπάνω σε μια πραγματικά φορητή και εύχρηστη συσκευή, που να βρίσκεται συνέχεια στην τσάντα του; Κι αν κάποια στιγμή χρειαστεί κανονικό πληκτρολόγιο, δεν έχει παρά να τοποθετήσει το tablet σ’ ένα ειδικό dock ή να συνδέσει ένα εξωτερικό – τόσο απλά. Ένα είναι βέβαιο: τα tablets, ήρθαν για να μείνουν.

 

Apple iPad 

Χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένα μεγάλο iPod Touch. Δεν είχαν κι άδικο. Παρά την capacitive οθόνη αφής των 9,7 ιντσών και τον 1GHz επεξεργαστή, μοιράζεται το ίδιο λειτουργικό με τα iPhone και iPod Touch, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα. Μειονεκτήματα; Η μη υποστήριξη Flash και η έλλειψη multitasking. Το τελευταίο βέβαια είναι κάτι που θα διορθωθεί το Νοέμβριο, μιας και η αναβάθμιση σε iOS 4.2 θα επιτρέψει την εκτέλεση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα, την δημιουργία φακέλων και, γενικότερα, θα αναβαθμίσει σημαντικά τη συνολική εμπειρία χρήσης. Δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα στην ελληνική αγορά, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί τον επόμενο μήνα.

 

Fusion Garage JooJoo 

Παρόλο που διαθέτει επεξεργαστή Atom 1.6GHz, Nvidia Ion, αποθηκευτικό χώρο 4GB, υποστήριξη Flash και μια πραγματικά τεράστια capacitive οθόνη 12,1 ιντσών, είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με το iPad. Η τιμή των €359 είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική (μπορείς να το αγοράσεις online απ’ το επίσημο site www.thejoojoo.com), όμως δεν αντισταθμίζει τα πολλά μειονεκτήματά του, όπως η έλλειψη εφαρμογών, το μέτριο περιβάλλον χρήστη και το δύσχρηστο εικονικό πληκτρολόγιο.

 

Samsung Galaxy Tab 

Η πρώτη πραγματική απειλή για το iPad έρχεται από τη Samsung και τρέχει Android 2.2. Στο εσωτερικό βρίσκεται ένας επεξεργαστής 1GHz, ενώ η οθόνη του έχει διάμετρο 7 ίντσες. Με δύο κάμερες, υποδοχή για κάρτες SD, 3G, Wi-Fi, υποστήριξη Flash και αναπαραγωγή Full HD βίντεο, η επιτυχία του θα εξαρτηθεί απ’ την τιμή του. Αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τη Vodafone.

 

Toshiba Folio 100

Τρέχει επίσης Android 2.2 και η τιμή του αναμένεται αρκετά προσιτή. Η 10,1” οθόνη αφής έχει ανάλυση 1024x600 pixels, ενώ η εσωτερική μνήμη των 16GB επεκτείνεται με κάρτες SD. Παράλληλα, ο επεξεργαστής Tegra 2 υπόσχεται πως η εκτέλεση εφαρμογών θα είναι ταχύτατη και στο σώμα του θα βρεις θύρες HDMI και USB, καθώς και μια κάμερα 1,3MP στην πρόσοψη. Η αυτονομία του αγγίζει τις επτά ώρες και η κυκλοφορία του στην Ευρώπη οριοθετείται στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.

 

Asus Eee Pad EP121

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα tablets αυτών των σελίδων, το Eee Pad EP121 θα προσπαθήσει να σου προσφέρει ό,τι κι ένα κανονικό PC, αφού έρχεται εφοδιασμένο με Windows 7 Home Premium, οθόνη 12” και διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core 2 Duo CULV. Το εντυπωσιακό είναι πως το βάρος του είναι μόλις 675 γρ., ενώ η Asus υπόσχεται αυτονομία 10 ωρών. Υπομονή μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

 

Archos 70 Internet Tablet

Επεξεργαστής 1GHz, capacitive οθόνη αφής 7 ιντσών, κάμερα για κλήσεις βίντεο, Wi-Fi και Android 2.2 είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Internet Tablet της Archos. Διαθέτει επίσης θύρες USB και mini-HDMI, μπορεί να αναπαράγει HD βίντεο 720p και αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα, σε εκδόσεις των 8GB και 250GB.

 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

Οι εξελίξεις στον χώρο των tablets είναι ραγδαίες. Η Google πρόσφατα ανακοίνωσε πως οι μέχρι τώρα εκδόσεις του Android δεν είναι φτιαγμένες για χρήση σε tablets (κάτι που όμως θα ισχύει για την έκδοση 3.0), κι αν η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει το Galaxy Tab με Android 2.2, είναι βέβαιο πως η επόμενη χρονιά μας επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις.

Παράλληλα, η εξαγορά της Palm απ’ την Hewlett Packard σημαίνει πως σε λίγους μήνες από τώρα θα δούμε και το πρώτο tablet με webOS, ενώ είναι πολύ πιθανό ο διάδοχος του πρώτου iPad κάνει την εμφάνισή του εντός του 2011. Την εμφάνισή τους θα κάνουν επίσης υβριδικά netbooks, η οθόνη των οποίων θα μπορεί να αποσπαστεί για χρήση σαν tablet.

H Microsoft δεν θα μπορούσε να μείνει έξω απ’ το παιχνίδι κι αν τα Windows 7 θεωρούνται “βαριά” και δύσχρηστα για tablet υπολογιστές με χειρισμό αφής, τα πολύ πιο ελαφριά Windows Embedded Compact 7 θα δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Δες φωτογραφίες!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φορητά μεγαθήρια Microsoft Kinect »