Hands-on: devolo GigaGate

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017 Κατηγορία Gadgets
Δοκιμάζουμε το νέο WiFi Bridge της devolo.

Μια από τις καταστάσεις που προκαλεί πλέον πονοκέφαλο στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια είναι η σταθερή πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο και στο Internet. Γιατί πριν από 10 χρόνια δεν είχαμε αντίστοιχο πρόβλημα; Πολύ απλά, επειδή τότε η μοναδική συσκευή μέσω της οποίας συνδεόμασταν στο Internet ήταν ο ηλεκτρονικός μας υπολογιστής.

Αντιθέτως, στις μέρες μιας, στο σπίτι μιας οικογένειας τεσσάρων ατόμων, για παράδειγμα, υπάρχουν κατά πάσα πιθανότητα τέσσερα smartphones, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένα tablet, μια έξυπνη τηλεόραση και μια παιχνιδομηχανή. Πόσες ταυτόχρονες ασύρματες συνδέσεις να αντέξει άραγε το modem/router που προσφέρουν δωρεάν οι πάροχοι; Κι αν τις «αντέχει», πόσο καλό είναι το σήμα της ασύρματης σύνδεσης στα σημεία που το χρειαζόμαστε;

H devolo τα τελευταία χρόνια μας παρέχει τα απαραίτητα «εργαλεία» για να φτάσει το Internet σε κάθε γωνιά του σπιτιού, μέσω των dLan Powerline adapters και του οικιακού δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Το GigaGate, ωστόσο, αποτελεί μια ελαφρώς διαφορετική πρόταση, αφού πρόκειται για ένα πραγματικά ταχύτατο WiFi Bridge που υπόσχεται να φέρει, σταθερό, αξιόπιστο Internet ακριβώς εκεί που καθένας από εμάς το χρειάζεται.

devolo-GigaGate-2

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ
Στο Starter Kit του devolo GigaGate περιλαμβάνεται μια βάση και ένας δορυφόρος. Με την πρώτη ματιά οι δύο συσκευές δείχνουν ολόιδιες, όμως διαφέρουν οι συνδέσεις που βρίσκονται στην πίσω πλευρά. Ο κομψός σχεδιασμός με μαύρο, γυαλιστερό φινίρισμα και οι μικρές διαστάσεις τόσο της βάσης όσο και του δορυφόρου καθιστούν εύκολη την τοποθέτηση των συσκευών σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. Στη συσκευασία θα βρεις επίσης όλα τα απαραίτητα καλώδια, δηλαδή δύο καλώδια τροφοδοσίας και δύο καλώδια Ethernet (Cat5e) για να μπορείς να εκμεταλλευθείς τη θύρα Gigabit Ethernet.


ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Όπως σε όλα τα προϊόντα της devolo, έτσι και στην περίπτωση του GigaGate, η εγκατάσταση είναι μια διαδικασία που δεν πρόκειται να σε προβληματίσει, καθώς γίνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς κόπο ή απαίτηση ειδικών γνώσεων. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να τοποθετήσεις τη βάση κοντά στο router και να τη συνδέσεις σε αυτό χρησιμοποιώντας ένα από τα καλώδια Ethernet της συσκευασίας. Επίσης πρέπει να συνδέσεις το καλώδιο τροφοδοσίας στη βάση και σε μια πρίζα. Μετά από περίπου ένα λεπτό, το LED της ένδειξης Power στη μπροστινή πλευρά της συσκευής θα ανάψει σε σταθερό λευκό χρώμα, κάτι που σημαίνει η βάση είναι έτοιμη.

Στη συνέχεια, απομένει να πάρεις τον δορυφόρο από τη συσκευασία και να τον τοποθετήσεις στο επιθυμητό σημείο -για παράδειγμα, στη multimedia γωνιά του καθιστικού σου. Αφότου τον συνδέσεις στο ρεύμα με το δικό του καλώδιο τροφοδοσίας, μέσα σε λίγα λεπτά η βάση και ο δορυφόρος θα συνδεθούν μεταξύ τους αυτόματα μέσω WiFi, με ταχύτητες έως 2Gbps. Φυσικά, δε μιλάμε για «συνηθισμένο» WiFi, μιας και για να επιτευχθούν αυτές οι ταχύτητες χρησιμοποιείται τεχνολογία 4x4 MIMO στη συχνότητα των 5GHz, μέσω του προτύπου 802.11ac. Πρέπει να σημειώσουμε πως οι συσκευές θα βρουν το βέλτιστο κανάλι WiFi για τη μεταξύ τους επικοινωνία μετά από περίπου 1 με 2 ώρες λειτουργίας.


ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ;
Το devolo GigaGate ανταποκρίθηκε απόλυτα στις προσδοκίες μας, δημιουργώντας ένα WiFi bridge με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της βάσης και του δορυφόρου. Σύμφωνα με τη devolo, μάλιστα, είναι δυνατή ακόμη και η μεταφορά δεδομένων χωρίς απώλειες από κατοικία σε κατοικία -κάτι που δεν δοκιμάσαμε. Συνεπώς, είναι κατάλληλο αν θέλεις να μοιράζεσαι μια γρήγορη σύνδεση στο Internet με ένα γειτονικό διαμέρισμα κάποιου συγγενή ή φίλου, για παράδειγμα.

devolo-GigaGate-1

Βέβαια, παρόλο που η σύνδεση μεταξύ της βάσης και του δορυφόρου είναι ασύρματη, η δύναμη του GigaGate βρίσκεται στις ενσύρματες συνδέσεις. Δεν προσπαθεί τόσο να επεκτείνει το ασύρματό δίκτυό σου σε όλο το σπίτι, όσο να παρέχει εγγυημένη, αξιόπιστη σύνδεση στο δίκτυο για όλες τις συσκευές που θα συνδεθούν ενσύρματα μέσω Ethernet στον δορυφόρο. Αν, δηλαδή, τοποθετήσεις τον δορυφόρο στο σημείο που βρίσκεται η έξυπνη τηλεόραση, η παιχνιδομηχανή, το media center PC και το οικιακό σου NAS και συνδέσεις όλες αυτές τις συσκευές μέσω Ethernet στον δορυφόρο, τότε μπορείς να απολαμβάνεις σταθερά υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, αναβαθμίζοντας έτσι την εμπειρία online gaming, multimedia streaming υπέρ-υψηλής ανάλυσης κλπ. Στην πίσω πλευρά του δορυφόρου θα βρεις τέσσερις θύρες Fast Ethernet (10/100 Mbps) και μια θύρα Highspeed Gigabit Ethernet (10/100/1000 Mbps).

Εύλογα κάποιος θα σκεφτεί πως το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί και με Powerline adapters. Ωστόσο, το GigaGate προσφέρει σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες και ταυτόχρονα περισσότερες θύρες Ethernet. Επιπλέον, οι Powerline adapters εξαρτώνται από την καλωδίωση του ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η μεταφορά δεδομένων από κατοικία σε κατοικία.

Η ασύρματη συνδεσιμότητα 802.11n στα 2.4GHz που ενσωματώνει το GigaGate δεν είναι το δυνατό του σημείο, όμως σε κάθε περίπτωση μπορεί να καλύψει άψογα τις ανάγκες ασύρματης συνδεσιμότητας των smartphones, tablets και φορητών υπολογιστών, σε σημεία που το σήμα του modem/router του παρόχου είναι ασθενές, προσφέροντας ταχύτητες έως 300 Mbps.

Κάπου εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να προσθέσεις στο δίκτυο έως και οκτώ δορυφόρους, για κάλυψη ακόμη περισσότερων χώρων. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής του devolo GigaGate Starter Pack είναι €229,90 -κόστος ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κατά την άποψή μας για τις δυνατότητές του. Το κόστος μεμονωμένων δορυφόρων ανέρχεται στα €139,90, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε την τριετή εγγύηση που παρέχει η εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το devolo GigaGate και τις υπόλοιπες λύσεις της devolo, μπες στο www.devolo.gr.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Pioneer X-CM66D Network Micro System Alcatel MOVE TIME »