NFC σε απλά ελληνικά

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 Κατηγορία Make It Simple
Επικοινωνία κοντινού πεδίου.

Είναι αυτό που λέμε «έχει Bluetooth και NFC»;
Ναι, αυτό ακριβώς -και προφανώς οι περισσότεροι έχουν ακουστά για την τεχνολογία Near Field Communication (NFC). Βλέπεις, βρίσκεται ενσωματωμένη σε πολλά από τα σύγχρονα smartphones αλλά και στις πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς είναι;

Για αυτό δεν είμαστε εδώ;
Ακριβώς. Το Near Field Communication (επικοινωνία κοντινού πεδίου), λοιπόν, είναι μια ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, έχει μικρή εμβέλεια και λειτουργεί στη συχνότητα των 13,56 MHz , υποστηρίζοντας ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως 424 kbps. Για την ακρίβεια, το NFC είναι ικανό να μεταδώσει δεδομένα μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις της τάξης των 4 με 5 εκατοστών.

Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Η τεχνολογία NFC περιλαμβάνει έναν εκκινητή/αποστολέα και έναν στόχο/δέκτη. Ο εκκινητής είναι ενεργητικός και αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός πεδίου ραδιοσυχνότητας που παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του παθητικού στόχου (δεν διαθέτει δική του πηγή ενέργειας). Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μόνο μια απ' τις δύο συσκευές είναι απαραίτητο να έχει τη δική της πηγή ενέργεια, με αποτέλεσμα η τεχνολογία NFC να μπορεί να ενσωματωθεί σε τραπεζικές κάρτες, αυτοκόλλητα, tags κλπ. Για να το κάνουμε πιο απλό με ένα παράδειγμα, όταν αγοράζεις κάτι με μια contactless κάρτα, το POS του καταστήματος είναι ο ενεργητικός εκκινητής και η κάρτα σου ο παθητικός στόχος. Αν πάλι αγοράσεις κάτι χρησιμοποιώντας το ψηφιακό σου πορτοφόλι στο smartphone, τότε παρόλο που το NFC στο smartphone είναι ενεργητικό, θα «προσποιηθεί» τον ρόλο μιας παθητικής κάρτας.

Είναι όμως αρκετά ασφαλές;
Ο σχεδιασμός του NFC ώστε να λειτουργεί μόνο σε πολύ κοντινή απόσταση με μια άλλη συσκευή μειώνει αισθητά τον κίνδυνο υποκλοπής δεδομένων όταν ο χρήστης βρίσκεται σε πολυσύχναστα μέρη. Ωστόσο, οι κατασκευαστές πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν εξελιγμένα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης για μεγαλύτερη ασφάλεια. Βέβαια, αν για παράδειγμα χάσεις την ανέπαφη κάρτα σου, μέχρι να δηλώσεις την απώλειά της, όποιος τη βρει θα μπορεί να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές μικρής αξίας. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να υπάρχουν χρεωστικές/πιστωτικές με σαρωτές δακτυλικού αποτυπώματος...

Και γιατί τέτοιος ντόρος τα τελευταία χρόνια;
Πολύ απλά, επειδή οι εφαρμογές του NFC έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Από τις contactless κάρτες και τις πληρωμές μέσω smartphone μέχρι την πανεύκολη εδραίωση σύνδεσης μεταξύ συσκευών (pairing), το NFC ήρθε για να μείνει. Σύντομα, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας θα λειτουργούν αποκλειστικά με NFC εισιτήρια και κάρτες, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε ακόμη και να αντικαταστήσει όλα τα κλειδιά σου. Φαντάσου να ξεκλειδώσεις την πόρτα του σπιτιού σου ή να βάζεις μπροστά το αυτοκίνητό σου μόνο μέσω του NFC smartphone σου.

NFC-Payments

Δημοφιλείς εφαρμογές του NFC

NFC πληρωμές
Μαζί με τα εισιτήρια, είναι μάλλον η κατηγορία που θα βοηθήσει στην ταχύτερη εξάπλωση της τεχνολογίας. Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να εξοικειώνονται με τις ανέπαφες πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες, ενώ οι πιο προχωρημένοι χρησιμοποιούν για πληρωμές το NFC smartphone τους.

NFC εισιτήρια
Στο μετρό του Λονδίνου, μπορείς εδώ και καιρό να χρησιμοποιείς απευθείας την contactless χρεωστική/πιστωτική σου κάρτα για τις μετακινήσεις σου. Δεν χρειάζεται καν έκδοση εισιτηρίου. Στην Αθήνα, θα ξεκινήσουμε με εισιτήρια και κάρτες NFC και ελπίζουμε σύντομα να υποστηρίζονται και smartphones.

NFC pairing
Με τη χρήση NFC είναι πιο εύκολο από ποτέ να συνδέσεις το smartphone σου με ένα ζευγάρι Bluetooth NFC ακουστικών ή με το Bluetooth NFC ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πλησιάσεις τις δύο συσκευές μεταξύ τους και μέσα σε δευτερόλεπτα θα είναι έτοιμες. Χωρίς κωδικούς και ταλαιπωρία.

NFC tags
Τα NFC tags έχουν τη μορφή μικρών πλαστικών stickers, τα οποία τοποθετείς οπουδήποτε επιθυμείς. Στη συνέχεια, τα προγραμματίζεις ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες. Για παράδειγμα, το smartphone σου μπορεί να μπαίνει απευθείας στο αθόρυβο «αγγίζοντας» το tag που έχεις κολλήσει στο γραφείο σου.