USB Type-C σε απλά ελληνικά

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 Κατηγορία Make It Simple
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.


Εντάξει, έγραψε πάλι η Apple...
Παρόλο που η εταιρεία από το Cupertino πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του κόσμου της τεχνολογίας, το USB Type-C δεν είναι δική της εφεύρεση. Για την ακρίβεια, το USB 3.0 Promoter Group (που αποτελείται από τις εταιρείες Hewlett Packard, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, STMicroelectronics και Texas Instruments) οριστικοποίησε τις προδιαγραφές της νέας, επανασχεδιασμένης θύρας και του βύσματος USB Type-C στις 12 Αυγούστου του 2014. Η Apple, ήταν απλώς ο πρώτος μεγάλος κατασκευαστής που παρουσίασε φορητό υπολογιστή που ενσωματώνει τη νέα θύρα και λίγο αργότερα, ακολούθησε η Google με το νέο Chromebook Pixel.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;
Επειδή είναι ίσως η πρώτη φορά που φαίνεται να μπαίνει οριστικά τέλος στο χάος των καλωδίων USB. Μπορεί, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα και tablets (με εξαίρεση τα προϊόντα της Apple) να φορτίζουν και να επικοινωνούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω Micro USB (για την ακρίβεια Micro USB-B), όμως τα υπόλοιπα gadgets, χρησιμοποιούν καθένα το δικό του βύσμα USB, παρόλο που στη μια τους πλευρά, τα καλώδια είναι όλα ίδια: άλλο ο εκτυπωτής, άλλο η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, άλλο ο εξωτερικός σκληρός σου δίσκος. Το αποτέλεσμα είναι ο χρήστης να καταλήγει με δεκάδες καλώδια και η καθημερινότητά του να γίνεται περισσότερο περίπλοκη απ' ότι θα ήθελε. Γιατί να μη μπορείς με το ίδιο καλώδιο να συνδέσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή όλα τα περιφερειακά και τα gadgets σου;

USB-graphic

Άρα το πρόβλημά μας λύθηκε...
Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της μετάβασης, όμως σταδιακά ολοένα και περισσότερα περιφερειακά και gadgets αναμένεται να υιοθετήσουν το USB Type-C. Συνεπώς, για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της χρήσης αντάπτορα για κάποιες απ' τις συσκευές μας. Όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση, βέβαια, η ζωή μας θα είναι πολύ πιο εύκολη. Μια θύρα USB Type-C είναι πολύ μικρότερη σε διαστάσεις από τις θύρες USB Type-A που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο σώμα του ηλεκτρονικού σου υπολογιστή -το μέγεθος της είναι κοντά στο μέγεθος των θυρών Micro USB των smartphones. Με το USB Type-C οι δύο άκρες του καλωδίου είναι ολόιδιες, συνεπώς δεν θα σε απασχολεί ποια πρέπει να συνδέσεις στον υπολογιστή και πια στη φορητή συσκευή ή το περιφερειακό σου, ενώ δεν υπάρχει πάνω και κάτω, σωστή και λάθος πλευρά. Υποστηρίζει USB 3.1 και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ηλεκτρονικών υπολογιστών έως 100W. Σύμφωνα με το USB Implements Forum, δηλαδή την ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του USB, το USB Type-C ήρθε για να μείνει.

Και τι παίζει με το USB 3.1;
Το πρότυπο USB 3.1 οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013 και οι βελτιώσεις σε σύγκριση με το USB 3.0 είναι σημαντικές. Με το USB 3.1 η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων είναι διπλάσια από το USB 3.0 στα 10Gbps (ονομάζεται επίσης SuperSpeed+ και SuperSpeed USB 10Gbps), φτάνοντας τις ταχύτητες της πρώτης γενιάς Thunderbolt. Επιπλέον, το USB 3.1 επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερης ενέργειας (είναι κατάλληλο για συσκευές που χρειάζονται έως 100W) και, παράλληλα, διατηρεί τη συμβατότητά του με το USB 3.0 και το USB 2.0. Με δεδομένο πως οι περισσότερες USB 3.1 συσκευές αναμένεται να διαθέτουν θύρα USB Type-C, για σύνδεση σε θύρα USB Type-A θα απαιτείται αντάπτορας.

Το χάος των USB
Μερικά από τα πιο διαδεδομένα βύσματα USB (που ελπίζουμε σύντομα να εξαφανιστούν).
USB-types