Hands-on: Neffos X1

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 Κατηγορία Mobiles
Δοκιμάζουμε το σούπερ ελκυστικό smartphone της TP-Link.

H TP-Link, διάσημη για τα δικτυακά της προϊόντα, έκανε την περασμένη χρονιά πρεμιέρα στην ελληνική αγορά των smartphones με το brand Neffos, λανσάροντας μια σειρά συσκευών με εξαιρετικό value-for-money για τη mid-range και entry-level κατηγορία. Φέτος, με τα Neffos X1 και X1 Max, στόχος της εταιρείας φαίνεται πως είναι να κάνει ακόμη πιο αισθητή την παρουσία της στην κατηγορία.

Στα χέρια μας έφτασε πρόσφατα το Neffos X1 στην έκδοση με 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου, η ενδεικτική τιμή λιανικής του οποίου αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί στα €179 -αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από το ψυχολογικό φράγμα των €200. Τι εντυπώσεις μας άφησε, μπορείς να το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

Neffos-X1-Front


DESIGN
Το Neffos X1 καταφέρνει να ξεχωρίσει στη mid-range κατηγορία με τον σχεδιασμό του. Παρά την πολύ προσιτή του τιμή, το υλικό που κυριαρχεί στο σώμα του είναι το μέταλλο, το οποίο μάλιστα είναι κυρτό τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά του πλευρά. Έτσι, καταφέρνει να είναι εξαιρετικά άνετο στο κράτημα, επιτρέποντας ταυτόχρονα στον κάτοχό του να το χειριστεί απροβλημάτιστα με το ένα χέρι. Χάρη σε αυτή την κυρτότητα του πλαισίου, μάλιστα, το Neffos X1 έχει πάχος μόλις 2,95 χιλιοστά στο λεπτότερό του σημείο!

Neffos-X1-Front-Bottom

Επιπλέον, οι γρίλιες του ηχείου και του μικροφώνου στην κάτω πλευρά, μαζί με την κάμερα και τον σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος είναι συμμετρικά τοποθετημένα στο σώμα της συσκευής, προσδίδοντας έτσι μια μίνιμαλ και καθαρή εμφάνιση που κερδίζει τις εντυπώσεις. Αξίζει επίσης να σταθούμε στον διακόπτη σίγασης που υπάρχει στην αριστερή πλευρά του X1, που μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε το smartphone στο αθόρυβο άμεσα, ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμαστε, χωρίς να πρέπει πρώτα να το ξεκλειδώσουμε και να πάμε στο drop-down μενού -απλά με μια κίνηση.

Το τέλειο design του Χ1 συμπληρώνεται φυσικά από την οθόνη 5 ιντσών: καλύπτεται από κυρτό 2.5D γυαλί με επίστρωση κατά των δαχτυλιών, που γίνεται «ένα» με το μεταλλικό σώμα της συσκευής. Λόγω του πολύ μικρού πλαισίου δεξιά και αριστερά της οθόνης (2,85 χιλ.), η αναλογία οθόνη-προς-σώμα βρίσκεται στο 76% -ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για την κατηγορία του.

Neffos-X1-Back-Side

Κατά τα άλλα, στην αριστερή πλευρά της συσκευής βρίσκουμε επίσης την υποδοχή για τις κάρτες Nano SIM, ενώ στην δεξιά πλευρά υπάρχει το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης/κλειδώματος, καθώς και το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης του ήχου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πλήκτρο απελευθέρωσης κλείστρου κατά τη λήψη φωτογραφιών είτε με την εμπρόσθια, είτε με την οπίσθια κάμερα.


ΚΑΜΕΡΕΣ
Με δεδομένο πως για τους περισσότερους από εμάς το smartphone έχει αντικαταστήσει τη φωτογραφική μηχανή στην καθημερινότητά μας, είναι απόλυτα λογικό οι καταναλωτές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα των φωτογραφιών μιας συσκευής. Προφανώς αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι της Neffos το γνωρίζουν καλά, γι' αυτό και φρόντισαν να εξοπλίσουν το Neffos X1 με μια κύρια κάμερα ικανή να βγάλει πραγματικά καλές φωτογραφίες.

Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα της πίσω πλευράς διαθέτει αισθητήρα 13 megapixel που φέρει την υπογραφή της Sony (τον IMX258), φακό 5 στοιχείων με διάφραγμα f/2.0 και Dual-Tone φλας για πιο φυσικό φωτισμό τη νύχτα. Διαθέτει επίσης ταχύτατο σύστημα αυτόματης εστίασης διαφοράς φάσης (PDAF) για να μπορείς να εστιάσεις στο αντικείμενό σου μέσα σε μόλις 0,2 δευτερόλεπτα, καθώς και λειτουργία νυχτερινής φωτογράφισης με προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να γνωρίζεις πώς ακριβώς θα βγει η λήψη σου πριν πατήσεις το πλήκτρο απελευθέρωσης κλείστρου. Για τις απαραίτητες selfies, η κάμερα της πρόσοψης διαθέτει αισθητήρα 5 megapixel με ευρυγώνιο φακό 84 μοιρών (για να χωράνε περισσότεροι φίλοι σου στη φωτογραφία), καθώς και beatify mode επίσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να καλύπτεις τις ατέλειες του προσώπου σου χωρίς καθόλου κόπο και γνώσεις επεξεργασίας φωτογραφίας. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως το beatify mode μπορεί να εφαρμοστεί και στην κύρια κάμερα της πίσω πλευράς.

Neffos-X1-Back-Top

Παρότι αρχικά ήμασταν επιφυλακτικοί για τις δυνατότητες της κάμερας του Neffos -δύσκολα συναντάς καλές κάμερες σε αυτή την τιμή-, στην πράξη το Neffos X1 αποδείχθηκε πολύ ικανό στη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και με συνθήκες καλού φωτισμού, το Neffos X1 βγάζει πολύ λεπτομερείς και ευκρινείς φωτογραφίες, με ζωντανά, ρεαλιστικά χρώματα, ενώ η εστίαση είναι όντως εξαιρετικά γρήγορη. Το ίδιο γρήγορη είναι και η αποθήκευση των φωτογραφιών, με αποτέλεσμα να μπορείς να τραβήξεις δεκάδες διαδοχικές φωτογραφίες χωρίς καθυστερήσεις (και έως 40 διαδοχικές σε burst mode). Καλές όμως είναι και οι επιδόσεις της κάμερας της πρόσοψης, που έχει τη δυνατότητα να φωτίζει έντονα την οθόνη στιγμιαία, για να βγάζεις selfies ακόμα και με ελάχιστο φωτισμό από το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα σε μια νυχτερινή έξοδο με την παρέα σου.

Όταν φωτογραφίζεις, βέβαια, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ειδικότερα τη νύχτα, υπάρχει περισσότερος θόρυβος και πρέπει να προσπαθείς να κρατάς πιο σταθερό το χέρι σου για καλύτερες και ευκρινέστερες λήψεις -χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει πως οι νυχτερινές φωτογραφίες δεν είναι ικανοποιητικές. Το night mode (σε πραγματικό χρόνο) βελτιώνει αισθητά το αποτέλεσμα. Το Dual-Tone φλας, επίσης, κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας τα κατάφερε πολύ καλά στον φωτισμό των σκηνών. Σίγουρα όμως, η φωτογράφιση σε περιβάλλον με καλό φωτισμό είναι το δυνατό σημείο του Neffos X1.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα φωτογραφικά χαρακτηριστικά που αξίζουν αναφοράς, είναι τα δημιουργικά φίλτρα σε πραγματικό χρόνο, η υποστήριξη HDR και η δυνατότητα δημιουργίας time-lapse. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε να αναφέρουμε την ικανότητα λήψης Full HD βίντεο, καθώς και βίντεο σε αργή κίνηση.

Neffos-X1-Front-Side


ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ
Το Neffos X1 τρέχει Android Marshmallow (6.0) σε συνδυασμό με το user interface NFUI της εταιρείας. Σε απλά ελληνικά, αυτό μεταφράζεται σε μια σχεδόν «pure» εμπειρία Android, με μικρές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει app drawer -μια επιλογή που υποστηρίζουν αρκετοί κατασκευαστές τελευταία και είναι γεγονός πως για πολλούς χρήστες απλουστεύει περισσότερο την χρήση ενός Android smartphone. Η συσκευή κερδίζει πόντους επίσης λόγω της απουσίας bloatware: θα βρεις προεγκατεστημένες μόνο τις βασικές και απαραίτητες εφαρμογές, μιας και οτιδήποτε άλλο, έχεις τη δυνατότητα να το κατεβάσεις μέσω του Google Play Store. Έτσι, από τα 16GB αποθηκευτικού χώρου, περίπου τα 10GB είναι διαθέσιμα για τον χρήστη, ενώ μπορείς να τον επεκτείνεις με μια κάρτα microSD χωρητικότητας έως 128GB.

Από πλευράς επιδόσεων, ο οκταπύρηνος επεξεργαστής Helio P10 κατάφερε να ανταπεξέλθει με άνεση σε οποιαδήποτε εργασία κι αν του αναθέσαμε, με την εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών και την πλοήγηση στο μενού να γίνεται ομαλά και χωρίς «κολλήματα». Μπορείς να παίξεις ακόμα και games με απαιτητικά γραφικά.

Επιπλέον, χάρη στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος που βρίσκεται στην πίσω πλευρά, θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια. Το ξεκλείδωμα του Neffos X1 γίνεται μέσα σε 0,4 δευτερόλεπτα με την οθόνη σβηστή και μέσα σε 0,2 δευτερόλεπτα με την οθόνη ενεργή και όσο περισσότερο τον χρησιμοποιείς, τόσο μεγαλύτερη ακρίβεια αποκτάει. Μπορείς να αποθηκεύσεις πολλά δάκτυλα, να κλειδώσεις συγκεκριμένες εφαρμογές (πχ. τη συλλογή φωτογραφιών ή τα μηνύματα) και να ανοίγουν μόνο με το δάκτυλό σου, καθώς και να χρησιμοποιήσεις τον αισθητήρα σαν πλήκτρο απελευθέρωσης κλείστρου κατά τη διάρκεια φωτογράφησης.

Η HD οθόνη των 5 ιντσών είναι ευκρινής, πολύ φωτεινή και ευανάγνωστη σε εξωτερικούς χώρους με έντονο ηλιακό φως, ενώ υποστηρίζει «Double-Click awakening» ώστε να την ενεργοποιείς από κατάσταση αναμονής με δύο μόνο γρήγορα χτυπήματα στην επιφάνειά της. Υποστηρίζει, φυσικά, 4G δίκτυα, ενώ η μπαταρία του βγάζει μια ημέρα κανονικής χρήσης, με ειδικά modes έξυπνης εξοικονόμησης ενέργειας για ώρα ανάγκης. Το Neffos X1 διαθέτει επίσης ραδιόφωνο FM, Bluetooth 4.1 και Wi-Fi 802.11a/b/g/n 2.4GHz & 5GHz.


ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Συνεχίζοντας την παράδοση που την έφερε να κατέχει ηγετική θέση στα δικτυακά προϊόντα, η TP-Link στην περίπτωση του Neffos X1 δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό smartphone, διαθέσιμο σε εξίσου ελκυστική τιμή. Πρόκειται για μια συσκευή με ένα απ’ τα καλύτερα value-for-money αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην design και στην ποιότητα. Θα το βρεις και σε έκδοση με 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικό χώρο, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €199.


ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Πέρα απ' το Neffos X1 με την οθόνη των 5 ιντσών, στην αγορά θα διατίθεται σύντομα και το Neffos X1 Max με Full HD οθόνη 5,5 ιντσών. Οι δύο συσκευές έχουν σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά, με εξαίρεση τη χωρητικότητα της μπαταρίας που είναι μεγαλύτερη στο Χ1 Max και την ελαφρώς ταχύτερη CPU και GPU, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της μεγαλύτερης οθόνης. Πιο αναλυτικά, λοιπόν, οι εκδόσεις των συσκευών με τις πιο πρόσφατες ενδεικτικές τιμές λιανικής είναι οι εξής:

Neffos X1 - 2GB RAM / 16GB αποθηκευτικός χώρος - €179
Neffos X1 - 3GB RAM / 32GB αποθηκευτικός χώρος - €199
Neffos X1 Max - 3GB RAM / 32GB αποθηκευτικός χώρος - €229
Neffos X1 Max - 4GB RAM / 64GB αποθηκευτικός χώρος - €259

Διάθεση TP-Link, www.neffos.gr, www.facebook.com/NeffosGreece
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « MLS Status 4G Hands-on: Huawei P10 »