Ο άνθρωπος που διέρρευσε το PRISM

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 Κατηγορία Technology News

Κίνητρό του να ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως χρειάζεσαι πολύ θάρρος για να φτάσεις στο σημείο να αποκαλύψεις απόρρητα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και ο 29χρονος Edward Snowden το είχε. Ο Snowden είναι ο άνθρωπος που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στα media (The Guardian, The Washington Post) και στην ιστοσελίδα της The Guardian δημοσιεύθηκε μια συνέντευξή του σε βίντεο. Η Washington Post στη συνέχεια επιβεβαίωσε πως ο Snowden ήταν ο πληροφοριοδότης της –με την έκταση που πήραν τα γεγονότα, το να αποκαλύψει ποιος είναι σε όλο τον κόσμο ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή.

Μιλώντας απ’ το Hong Kong, ο Snowden δηλώνει ότι κίνητρό του αποτέλεσε το καλό των πολιτών και πως η οργή που έχει εκφραστεί απέναντι στις τακτικές της NSA είναι απόλυτα δικαιολογημένη. O Snowden ελπίζει πως, ό,τι κι αν συμβεί στον ίδιο, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τις Η.Π.Α., ωστόσο δεν πιστεύει πως θα καταφέρει να ξαναδεί την πατρίδα του –αν και το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τον Snowden, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν γνώριζαν τις δυνατότητες της NSA και, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίστηκε ο Obama, η υπηρεσία έχει πρόσβαση στις τηλεπικοινωνίες όλων των πολιτών και όχι μόνο συγκεκριμένων στόχων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Snowden «υπηρετούσε» την κυβέρνηση των Η.Π.Α. τα τελευταία δέκα χρόνια. Ξεκίνησε από τον αμερικανικό στρατό το 2003 και στη συνέχεια εργάστηκε στην NSA, τη CIA κα. Τελευταία, εργαζόταν στην ιδιωτική αμυντική εταιρεία Booz Allen, η οποία τον έστειλε να εργαστεί μαζί με την NSA, κάτι που του επέτρεψε να έχει πρόσβαση στα επίμαχα έγγραφα.

Δες παρακάτω το σχετικό βίντεο.

Δες το video!