Η Mozilla δεν εξαρτάται πλέον από την Google για έσοδα

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία Technology News
Υποστηρίζει πως οι νέες της συμφωνίες είναι πιο προσοδοφόρες.

Η Mozilla, δηλαδή η εταιρεία (ή καλύτερα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός) πίσω από τον browser Firefox, αποκάλυψε πως δεν χρειάζεται πλέον τα χρήματα της Google. Παρόλο που η μηχανή αναζήτησης της Google εξακολουθεί να είναι η προεπιλεγμένη για τους χρήστες Firefox στην Ευρώπη, η Mozilla δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια εμπορική συνεργασία με την Google.

Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, η Mozilla αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία με της με τη Google σε διεθνές επίπεδο και να προχωρήσει σε τοπικές συμφωνίες με άλλες μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. συνεργάζεται με τη Yahoo, στην Κίνα με την Baidu και στη Ρωσία με την Yandex.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το 2014 η Mozilla είχε έσοδα της τάξης των $330 εκ., με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τη συμφωνία με τη Google. Για το 2015 (χωρίς τη Google), ο Jim Cook, Chief Financial Officer της εταιρείας, περιμένει ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Στόχος της Mozilla είναι να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, κάτι που δε μπορούσε να κάνει με την αποκλειστική συμφωνία με τη Google -και περισσότερος ανταγωνισμός, σημαίνει να δίνεις στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές για πρόσβαση σε online πληροφορίες και υπηρεσίες. Επιπλέον, η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Mozilla, καθιστά πιο δύσκολο για τους κολοσσούς του χώρου της τεχνολογίας να καταχραστούν τη θέση τους στην αγορά και τη δύναμή τους, ώστε να φέρνουν, για παράδειγμα, πρώτα τα αποτελέσματα της προτίμησής τους στις αναζητήσεις ή να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο ανταγωνιστών.