Pro Evolution Soccer 2011

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 Κατηγορία Game Report

Η Konami βγάζει τα μεγάλα όπλα...

 

ΤΟ PES έχει αρχίσει να ωριμάζει. Ίσως λίγο περισσότερο από όσο θα ήθελαν οι φανατικοί οπαδοί του. Αυτό που είναι προφανές για όποιον πρωτοπιάσει στα χέρια του το Joypad είναι πως τον περιμένουν αρκετές εκπλήξεις. Εκπλήξεις που στην αρχή θα τον μπερδέψουν. Μόλις όμως πάρει το παιχνίδι στα σοβαρά θα ανταμειφθεί με μία από τις καλύτερες προσπάθειες της Konami από την εποχή του Playstation 1.

 

ΒΡΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ...

Ας ξεκινήσουμε με τον χειρισμό. Η power bar που πέρσι χρησιμοποιούσαμε στα σουτ, έχει ενσωματωθεί και στις πάσες και γενικά σε οτιδήποτε χρειάζεται προσοχή και ακρίβεια χειρισμού. Στην αρχή το σύστημα φαίνεται αρκετά πιο δύσκολο από ότι στο PES 10, αλλά η αλήθεια είναι πως το μόνο που χρειάζεται είναι συνήθεια. Ο παίκτης καλείται να χειριστεί την πάσα –πλέον και στον κενό χώρο- με την βοήθεια του δεδιού stick. Όσο περισσότερες φορές το κάνεις, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβεις πως δεν χρειάζεται να είναι και τόσο ακριβής, απλά πρέπει να υπολογίζεις πλέον πως πρέπει να δίνεις την κατεύθυνση εσύ. Το ίδιο ισχύει και στα σουτ. Μετράει περισσότερο η κατεύθυνση που δίνεις στο σουτ, παρά η κατεύθυνση που έχει ο παίκτης σου.

Το σύστημα των «τσαλιμακίων» έχει εμπλουτιστεί όχι μόνο με πολλές εντυπωσιακές φιγούρες, αλλά και με ένα Linking system. Μπορείς να ορίσεις μία σειρά από τσαλιμάκια και με την βοήθεια των bumper buttons και του δεξιού μοχλού, να πραγματοποιήσεις αρκετά faints στη σειρά, προκειμένου να ελευθερωθείς από απανωτούς αμυντικούς. Το γενικότερο feeling που αφήνει το νέο σύστημα χειρισμού, είναι πως πάμε περισσότερο προς το simulation παρά προς το arcade. Με μόνη εξαίρεση ίσως τα σουτ.

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Περνώντας στα υπόλοιπα τώρα. Τα γραφικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά, με τους παίκτες πιό αληθοφανείς και τα cut scenes στις κάρτες, στα γκολ και στις παρά-λίγο-γκολ φάσεις να φαίνονται πιο φυσικά. Τα γήπεδα είναι εντυπωσιακά, ενώ η Konami φρόντισε να εμπλουτίσει τον τίτλο με τη δημιουργία γηπέδων. Ο ήχος κυμαίνεται στα συνηθισμένα επίπεδα με τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς. Φέτος έχουμε για πρώτη φορά ελληνικό σχολιασμό από τους Σωτηρακόπουλο και Θαναϊλάκη. Ο σχολιασμός στην τελική του μορφή φαίνεται πως δεν έχει προσαρμοστεί καλά από το αγγλικό κείμενο, το οποίο ήταν εξ’ αρχής προβληματικό. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, καθώς το χιούμορ του Θαναϊλάκη και οι συχνά περίεργες φράσεις τους προσφέρουν διασκέδαση. Ας μην παραπονιόμαστε και ας ελπίσουμε πως αυτή η σημαντική προσπάθεια της Zegetron και της Konami να έχουν συνέχεια.

Όσο για τα πρωταθλήματα, είναι ίδια με πέρσι, με περισσότερες ομάδες όμως. Και πάλι δεν υπάρχουν δικαιώματα για πολλές από τις μικρο-μεσαίες ομάδες. Αλλά έχουν γίνει βελτιώσεις συνολικά. Το κακό με τις ελληνικές ομάδες (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) είναι πως δεν έχουν ενημερωθεί τα φετινά roster, ενώ υπάρχουν και κάποιες ανακρίβιες στις δυνατότητες των παικτών.

Η αλήθεια είναι μία: το PES 2011 παραμένει πιστό στην παράδοση της Konami όλα αυτά τα χρόνια. Μόνο που φέτος έκανε την extra προσπάθεια να «ανοιχτεί» λίγο πιο σοβαρά σε όλα τα επίπεδα. Και αυτήν την προσπάθεια την επικροτούμε.

 

Γ. Φραγκάκης

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: PS3, ΧΒΟΧ 360, PC, Wii, PSP, DS, PS2
  • Ανάπτυξη: Konami
  • Εκδότης: Konami
  • Διανομή: Zegetron
  • Score: 9.0/10 Με τις γνωστές αλλά αγαπημένες ατέλειες, το PES 2011 σκοράρει στις καρδιές μας!

Δες το video!

Μην ξεχάσεις να το δεις σε HD απευθείας από το κανάλι μας!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Dead Rising 2 Metroid: Other M »