God of War

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 Κατηγορία Must Play
Η νέα αυγή ενός ημίθεου.

Οι τίτλοι της σειράς God of War, πέρα απ' το γεγονός πως είναι εξαιρετικά αγαπητοί στους gamers -ειδικά ανάμεσα στους κατόχους PlayStation-, πετυχαίνουν κάτι που λίγοι τίτλοι μπορούν: να «πουλήσουν» μηχανήματα. Έτσι και το νέο God of War, το όγδοο παιχνίδι God of War σε όλα τα συστήματα, σε κάνει να θέλεις να αποκτήσεις ένα PS4 αρκεί να ασχοληθείς μόνο λίγα λεπτά μαζί του. Το γιατί, θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στις παρακάτω γραμμές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΣΤΗ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Το νέο God of War θα μπορούσε να ονομάζεται God of War 4, μιας και τυπικά αποτελεί συνέχεια του God of War III (είχε κυκλοφορήσει το 2010 για το PS3), ωστόσο κάτι τέτοιο θα αδικούσε το παιχνίδι, μιας και ουσιαστικά ανοίγει ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο στη σειρά. Μάλιστα, ο τίτλος περνάει με φοβερή μαεστρία από την ελληνική μυθολογία στη σκανδιναβική, χωρίς αυτό να ξενίσει τους παίκτες, όπως θα περίμενε κανείς από μια τέτοια μεγάλη αλλαγή. Για να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη σου, αφότου στο φινάλε του God of War III, ο Κράτος σκοτώνει τον Δία, αρνείται να βοηθήσει την Αθηνά στο σχέδιο «χαλίφης-στη-θέση-του-χαλίφη» και εξαφανίζεται από προσώπου γης. Τώρα μαθαίνουμε, λοιπόν, πως ο πρωταγωνιστής μας επέλεξε να ζήσει πιο βόρεια -για την ακρίβεια στην Σκανδιναβία. Εκεί δημιούργησε μια νέα οικογένεια, ωστόσο το ξεκίνημα του παιχνιδιού μας βρίσκει με τη γυναίκα του νεκρή και τον Κράτος μαζί με τον έφηβο γιό του, Ατρέα, να ξεκινούν ένα ταξίδι για να σκορπίσουν τις στάχτες της από την κορυφή του ψηλότερου βουνού της περιοχής. Δυστυχώς, οι Σκανδιναβοί θεοί έχουν άλλα σχέδια...

God-of-War-1

ΡΙΖΙΚΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ GAMEPLAY
Κάτι που θα παρατηρήσεις πολύ σύντομα στο νέο God of War, είναι πως το παιχνίδι ξεφεύγει από την ξεκάθαρη hack & slash φιλοσοφία των προηγούμενων τίτλων, υιοθετώντας μια βαθύτερη προσέγγιση του πρωταγωνιστή, σε έναν σαφώς πιο «σκοτεινό» κόσμο. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η ομάδα του Santa Monica Studio κατάφερε να παντρέψει την ελληνική τραγωδία με τη σκανδιναβική μυθολογία και το αποτέλεσμα είναι το πιο «ώριμο» God of War που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο Κράτος μετατρέπεται από την «πολεμική μηχανή» που είχαμε συνηθίσει σε έναν χαρακτήρα που ζει το προσωπικό του δράμα, που πασχίζει να επανορθώσει για τις αποτυχίες του και που θέλει να διδάξει στον γιό του πώς να επιβιώνει και, κυρίως, να τον προστατεύσει από κάθε κακό.

God-of-War-2

Η παραπάνω προσέγγιση αντικατοπτρίζεται και στο gameplay, με την κάμερα να ακολουθεί τη δράση σαν ένα αριστοτεχνικό μονοπλάνο (ειδικά στο λεγόμενο «immersive mode», με το HUD απενεργοποιημένο) δεκάδων ωρών. Οι μάχες θυμίζουν μεν τα παλιά God of War, ωστόσο το σύστημα μάχης έχει ωριμάσει σημαντικά -και οι αλυσίδες του πρωταγωνιστή έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα μαγικό τσεκούρι. Η βία φυσικά κυριαρχεί, αλλά για να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις πρέπει να συνδυάσεις συχνά καλή τακτική, άψογα αντανακλαστικά και να πραγματοποιείς τα -απολαυστικά- combos ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται. Έχεις τουλάχιστον ένα χεράκι βοηθείας από τον Ατρέα, που είναι έτοιμος να εκτοξεύσει τα βέλη του όποτε του ζητηθεί. Ταυτόχρονα, έχει ενισχυθεί σημαντικά η εξερεύνηση, καθώς και τα στοιχεία RPG.

God-of-War-3

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Στο τεχνικό κομμάτι, το God of War είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στο PS4. Στο PS4 Pro μπορείς να απολαύσεις είτε γραφικά υψηλότερης ανάλυσης, είτε βελτιωμένο frame rate στα 1080p -προτείνουμε να επιλέξεις το performance mode μιας και έτσι ο τίτλος γίνεται ακόμα πιο απολαυστικός. Οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στη Sony για τον σχεδιασμό του κόσμου του παιχνιδιού, για το επιτυχημένο καμουφλάρισμα των οθονών loading έτσι ώστε να μην διακόπτεται η εμπειρία, καθώς και για την άρτια μεταγλώττιση στα ελληνικά, που δίνει επιπλέον πόντους στον τίτλο.
 

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: PS4
  • Ανάπτυξη: SIE Santa Monica Studio
  • Εκδότης: Sony Interactive Entertainment
  • Διανομή: Sony, 00800-44121496
  • Score: 10/10 - Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια αυτής της γενιάς παιχνιδομηχανών, προσφέρει μια συγκλονιστική single player εμπειρία διάρκειας αρκετών δεκάδων ωρών.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Far Cry 5 Dark Souls Remastered »