Pro Evolution Soccer 2012 – Game Report

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 Κατηγορία Must Play

Το θερμόμετρο της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν ανεβαίνει στα ύψη.

Ειδικά αυτή τη χρονιά, οφείλεις να το παραδεχτείς: καλύτερα να ασχοληθείς με ποδοσφαιράκι στην κονσόλα σου μαζί με τους κολλητούς σου, παρά με το ελληνικό πρωτάθλημα –εκτός κι αν σου αρέσει το trash. Ωστόσο, δεν είμαστε εδώ για να αναλύσουμε τις τραγελαφικές καταστάσεις της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Μεταξύ μας, έχοντας στα χέρια μας την τελική έκδοση του PES 2012, όλα τα υπόλοιπα έχουν μηδαμινή σημασία.

 

ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ, ΜΑΘΗΜΑ

Είναι γεγονός πως το Pro Evolution Soccer 2011 δεν κατάφερε να αφήσει ικανοποιημένους τους φανατικούς οπαδούς της σειράς, ενώ δίχασε τη συντακτική ομάδα του i-TECH4u. Προσπάθησε να φέρει φρέσκιες ιδέες στην κατηγορία αλλά μας τα χάλασε στην υλοποίηση –παρόλο που σε γενικές γραμμές ο τίτλος ήταν κάθε άλλο παρά κακός. Απλά ίσως τελικά οι προσδοκίες μας απ’ την Konami να είναι μεγάλες. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά και το PES 2012 ανακτά ένα κομμάτι της χαμένης του αίγλης. Το γιατί, θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές.

 

ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ

Η μεγαλύτερη αλλαγή που υποσχέθηκε η Konami –και πιο συγκεκριμένα ο «Seabass» και η ομάδα του–, είναι η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη του τίτλου και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι αλλαγές είναι έγιναν όντως προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα πια η συμπεριφορά των συμπαικτών σου στο γήπεδο είναι ρεαλιστική και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στο δικό σου παίξιμο, με αποτέλεσμα στην άμυνα να προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες, ενώ παράλληλα στην επίθεση βρίσκονται σε συνεχή κίνηση έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις ευκαιρίες για να σκοράρεις.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Σε γενικές γραμμές, το gameplay του Pro Evolution Soccer είναι πιο απαιτητικό συγκριτικά με του FIFA –και το ίδιο ακριβώς ισχύει και στη φετινή έκδοση. Γι’ αυτό το λόγο, θα σου προτείναμε να μη μπεις κατευθείαν στα βαθιά, αλλά να βελτιώσεις πρώτα τις ικανότητές σου στον χειρισμό, μέσα από το Training mode, που στην περίπτωσή μας αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο (με τα σενάρια που πρέπει να ολοκληρώσεις, εθιστικά). Αν δεν μας πιστεύεις, δοκίμασε μερικούς αγώνες στο ανώτατο επίπεδο δυσκολίας και θα καταλάβεις...

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, η εντύπωση που μας άφησε το PES 2012 είναι ότι τα ματς εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς, με καλύτερο σύστημα πάσας, ντριμπλαρίσματος και σουτ, καθώς και ρεαλιστικότερη συμπεριφορά της μπάλας. Επιπλέον, όσο πιο ικανός είναι ένας παίκτης, τόσο πιο εύκολα θα βρίσκουν οι πάσες του άλλους παίκτες ή θα κοντρολάρει με μεγαλύτερη άνεση την μπάλα. Άλλο ένα πρωτοποριακό χαρακτηριστικό του PES, είναι πως σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγξεις δύο παίκτες της ομάδας σου ταυτόχρονα (επιλέγοντας manual στο Teammate Control), όμως θα χρειαστεί να είσαι πολύ συγκεντρωμένος –και πάρα πολύ προπόνηση. Παράλληλα, στις στημένες φάσεις έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις, πέρα απ’ τον εκτελεστή, οποιονδήποτε άλλο παίκτη θέλεις. Φυσικά και υπάρχουν μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το σύστημα των πέναλτι ή μερικές «περίεργες» αποφάσεις των διαιτητών, όμως το PES 2012 καταφέρνει να παραμένει απολαυστικό.

 

ΧΑΡΜΑ ΟΦΘΑΛΜΩΝ;

Στο τεχνικό κομμάτι του τίτλου τώρα, από τα πρώτα κιόλας λεπτά παιχνιδιού, η βελτίωση στα γραφικά του είναι εμφανής. Εντάξει, δεν θα μείνεις με στο στόμα ανοιχτό χαζεύοντας την οθόνη, όμως το animation των παικτών είναι πιο ρεαλιστικό και τα μοντέλα τους πιο λεπτομερή –αν και δεν φτάνουν σε επίπεδα FIFA. Όσο για την περιγραφή των αγώνων, είχαμε την τύχη να παίξουμε την τελική έκδοση, με ελληνικό μενού και σχολιασμό από Σωτηρακόπουλο και Θαναϊλάκη. Το ελληνικό μενού είναι σαφές πως θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν καλή σχέση με την αγγλική γλώσσα –γενικότερα τασσόμαστε υπέρ των μεταφράσεων στη γλώσσα μας. Από την άλλη, στην περιγραφή χρησιμοποιείται μεγαλύτερη ποικιλία φράσεων συγκριτικά με το PES 2011 και παρότι δεν μας ενθουσίασε, αποτελεί μια πολύ ευχάριστη νότα. Τέλος, στο online κομμάτι του τίτλου δεν παρατηρήσαμε lag και ευελπιστούμε το ίδιο να ισχύει και όταν οι servers γεμίσουν με τους χιλιάδες fans του τίτλου.

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: PS3, PC, Xbox 360
  • Ανάπτυξη: Konami
  • Εκδότης: Konami
  • Διανομή: Zegetron
  • Score: 9/10 – Κάνοντας μεγάλα βήματα προόδου σε σχέση με την έκδοση του 2011, καταφέρνει να κλείσει σε έναν βαθμό την ψαλίδα που το χωρίζει με το FIFA.