Metal Gear Solid: Peace Walker

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Κυριακή, 04 Ιουλίου 2010 Κατηγορία Must Play

Το νέο αριστούργημα του Hideo Kojima, είναι ο ορισμός του Must-Play!

 

Παίζοντας το Peace Walker, ένα είναι προφανές. Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο που να μπορεί να σχεδιάζει video games όπως o Hideo Kojima! Αυτό είναι κάτι που το λέω κάθε φορά που πιάνω στα χέρια μου ένα MGS, αλλά αυτή τη φορά  πραγματικά έχει ξεπεράσει εαυτόν! Ίσως σε αυτό να έχει συμβάλλει το γεγονός πως δεν υπήρχε το μεγάλο άγχος του τεράστιου budget και των προσδοκιών ενός τίτλου για το PS3. Είναι ξεκάθαρο, από την αρχή ως το τέλος, πως ο Hideo έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο δημιουργικότητας και έχει εξερευνήσει κάθε ανεξερεύνητη πτυχή του  gameplay.

<Τι μπορείς να περιμένεις...>


Το PW ακολουθεί τις  stealth διαστάσεις της σειράς Metal Gear. Όμως μετά από μερικά λεπτά παιχνιδιού ανακαλύπτεις ότι  υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που μπορείς-πρέπει να κάνεις από το να παίζεις χρησιμοποιώντας τις stealth ικανότητές σου. Αρχικά θα γνωριστείς με το πεδίο της μάχης, όπου πρέπει να μαζέψεις στρατιώτες για να δημιουργήσεις τον στρατό σου. Στη συνέχεια, σου παρουσιάζονται manager στοιχεία, καθώς θα πρέπει να διαχειριστείς αυτόν τον στρατό αλλά και όλες τις μονάδες του. Μόλις εξοικειωθείς και με αυτά, διαπιστώνεις πως υπάρχει και μία RPG χροιά στο πως επισκευάζεις μονάδες ή θεραπεύεις στρατιώτες.
Προχωρώντας ακόμα πιο βαθιά στο παιχνίδι, θα διαπιστώσεις πως υπάρχει το καλύτερο ως τώρα Multiplayer mode για το PSP. Μπορείς να παίξεις shoot ‘em up με άλλους εφτά φίλους σου, ή ένα πιο στρατηγικό stealth game με άλλους τρείς αντιπάλους.

Σύντομα θα ανακαλύψεις πως μπορείς να κατασκευάσεις το δικό σου Metal Gear,  να δημιουργήσεις ειδικές μονάδες του στρατού σου και να τις στέλνεις σε μεμονωμένες αποστολές. Ο στρατός σου είναι υπερβολικά μεγάλος; Δώσε μερικούς στρατιώτες στους φίλους σου μέσω Wi-Fi. Σου λείπουν μονάδες; Μπορείς να βρεις άλλες σε κάθε Wi-Fi spot.
Το single player campaign θα σου θυμίσει αρκετά το Snake Eater καθώς το μεγαλύτερό του κομμάτι, θα το περνάς στην άγρια φύση προσπαθώντας να ταιριάξεις με το περιβάλλον. Τα γραφικά του παιχνιδιού σπρώχνουν το PSP στα όρια του. Τα επίπεδα είναι μεγαλοπρεπή, εξαιρετικά σχεδιασμένα και πλούσια σε στοιχεία. Για την ακρίβεια, το παιχνίδι είναι τόσο έντονο και πλούσιο από άποψη γραφικών, που η μπαταρία του PSP σου θα αρχίσει να εξαντλείται με ανησυχητικά γρήγορο ρυθμό. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν μοιραστεί τα επιμέρους επίπεδα του κάθε τοπίου προδίδουν πως το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε ολόκληρο το μέγεθος της σχεδιαστικής ιδιοφυίας του Kojima να χωρέσει σε ένα UMD δισκάκι. Τα loading points είναι συχνά αλλά σύντομα και καθόλου ενοχλητικά.
Στο επίπεδο του χειρισμού έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα του Portable Ops. Τα in game μενού είναι εύκολα στην πλοήγηση, ενώ ο αναλογικός μοχλός έχει ακρίβεια χιλιοστού. Μοναδική «παραφωνία» είναι το δεξί trigger button το οποίο ίσως σε «προδώσει» όταν η δράση είναι στο αποκορύφωμά της.

<100 είναι πολλές;>


Μόλις ολοκληρώσεις το βασικό campaign, το PW συνεχίζει εκεί που τα άλλα games σταματούν! Οι κανονικές αποστολές ή τα boss fights μπορούν  να παιχτούν με τη συνοδεία των φίλων σου σε multi-player mode. Επιπλέον υπάρχουν 100 Extra Ops που μπορείς να ολοκληρώσεις ανά πάσα στιγμή. Τα Extra Ops ποικίλουν. Κάποια «δανείζονται» επίπεδα από το single player mode, αλλά με νέους εχθρούς και Objectives, άλλα πάλι έχουν εντελώς νέα στοιχεία, όπως η αποστολή κατά την οποία καλείσαι να πολεμήσεις ένα δράκο (!) ή ένα περίεργο ραντεβουδάκι στην παραλία...

<Σοβαρότης πρωτίστως!>

Το παράδοξο είναι πως σε αυτό το MGS δεν υπάρχει το στοιχείο του χιούμορ όπως σε άλλα παιχνίδια της σειράς. Δεν υπάρχουν πίθηκοι εδώ και εκεί, περίεργες αναφορές στο γυναικείο φύλο, ή αστείες ατάκες του snake από το πουθενά. Στο PW όλα είναι σοβαρά. Έχεις να κάνεις με τη CIA, τους άκαρδους Spetnatz και τα γιγαντιαία boss fights. Δυστυχώς το πιο αδύναμο στοιχείο στο gameplay είναι οι μάχες με τα bosses. Αντί να αποτελούν το αποκορύφωμα των μαχών δοκιμάζοντας τις ικανότητές σου και την μαεστρία σου, στην πραγματικότητα δοκιμάζουν την υπομονή σου. Και αυτό γιατί όλα τα bosses έχουν τεράαααστιες μπάρες ενέργειας. Κάθε τέτοια μάχη μπορεί άνετα να κρατήσει έως και ένα μισάωρο, και μετά από κάποιο σημείο πολλοί παίκτες ίσως κουραστούν.

<Φορητό αριστούργημα!>


Η ομάδα του Hideo έχει κάνει καταπληκτική δουλειά. Το Peace Walker δεν αποτελεί κάποια προσπάθεια «συμπληρώματος» της ιστορίας του MGS. Αποτελεί ένα πραγματικό sequel (θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται MGS 5) και «σπρώχνει» τη σειρά σε μία νέα κατεύθυνση. Πρόκειται για μία επίδειξη τεχνικής αρτιότητας και σχεδιαστικής ιδιοφυίας. Είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο παιχνίδι στο PSP και πολύ δύσκολα θα το αποχωριστείς αφού το αγοράσεις.

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: PSP
  • Ανάπτυξη: Konami
  • Εκδότης: Konami
  • Διανομή: Zegetron
  • Score: 9.5/10

Δες το video!

gameplay video
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Red Dead Redemption: Χαμός στην άγρια δύση! Halo: Reach »