FIFA 15

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία Must Play
Όλο και πιο ρεαλιστικό.

Κάθε χρόνο, παραδοσιακά μάλιστα τέτοια εποχή, οι gamers περιμένουν ευλαβικά τη νέα έκδοση του αγαπημένου τους παιχνιδιού ποδοσφαίρου, είτε αυτό είναι το FIFA είτε το Pro Evolution. Η αλήθεια είναι ότι το FIFA διατηρεί τα πρωτεία στις πωλήσεις εδώ και μερικά χρόνια, εξαιτίας των συνεχόμενων αναβαθμίσεων του τίτλου, ο οποίος πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει την ταυτότητα του εξομοιωτή. Με το FIFA 15, το πρώτο ίσως «καθαρόαιμο» next gen παιχνίδι ποδοσφαίρου, η EA, αφού απέκτησε μια καλύτερη εικόνα του hardware των νέων παιχνιδομηχανών, προχώρησε σε αρκετές αναβαθμίσεις, κυρίως οπτικές, αλλά και σε αρκετές που μεταλλάσσουν το gameplay. Tα καλύτερα νέα όμως αφορούν τους PC gamers, οι οποίοι θα απολαύσουν φέτος την ίδια έκδοση με αυτή του PS4 και του Xbox One.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… ΕΠΙΘΕΣΗ!
Ένα κοινό παράπονο των παικτών, ιδιαίτερα στις δύο προηγούμενες εκδόσεις του FIFA, ήταν η εμμονή στην αμυντική λειτουργία και στον αργό ρυθμό των ματς. Εξαιτίας του σχεδιασμού τους, παρόλη την αληθοφάνεια στα παιχνίδια, τα ματς εξελίσσονταν σε μεγάλο βαθμό σε παιχνίδια κέντρου, με έμφαση στο ελεγχόμενο, μεθοδικό passing game. Αυτό φαίνεται πως κούρασε τους παίκτες που διψούσαν για περισσότερη δράση, έτσι οι developers έκαναν μια μικρή αλλαγή πλεύσης, δίνοντας ένα τόνο δυναμικού και πιο διασκεδαστικού ρυθμού στο παιχνίδι. Σε ότι αφορά τα modes του τίτλου, λίγο πολύ έχει διατηρηθεί ο κορμός του FIFA 14, με μια πλούσια και ραφιναρισμένη Career mode, στην οποία ο παίκτης θα μπορέσει να θαυμάσει όλα τα next gen καλούδια που έχει ετοιμάσει η ΕΑ. Όσοι παίκτες επιθυμούν να χάσουν τον ύπνο τους, μπορούν να δοκιμάσουν και το νέο Ultimate team, τον συνδυασμό καριέρας και ενός παιχνιδιού με κάρτες, το οποίο είναι άκρως εθιστικό!

FIFA-15

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Όσο όμορφο και να είναι ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, τίποτα δεν αντικαθιστά το gameplay -και στο FIFA 15 υπάρχουν κάποιες διαφορές από τις προηγούμενες δυο εκδόσεις. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί, και η μπάλα πηγαίνει «πάνω-κάτω» πολύ πιο εύκολα και δεν κολλάει στο κέντρο του γηπέδου. Έτσι θα σπαταλήσεις περισσότερη ώρα στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα, αφού γενικότερα προκύπτουν περισσότερες ευκαιρίες, κάτι ευχάριστο για τους πιο πολλούς gamers. Οι τερματοφύλακες όμως φέτος θα γίνουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της άμυνας, αφού με τις βελτιώσεις που έχουν επιδεχθεί, αν όχι ανίκητοι, είναι σίγουρα πολύ δύσκολοι και σκληροί αντίπαλοι. Οι στημένες φάσεις ακολουθούν την κλασική νοοτροπία των τελευταίων τίτλων και είναι πολύ δύσκολο να σκοράρεις απευθείας από κάποιο φάουλ, ενώ η άμυνα είναι επίσης αρκετά απαιτητική και θα βρεθείς να κυνηγάς για αρκετή ώρα τους αντίπαλους επιθετικούς. Ίσως αυτά τα δυο τελευταία στοιχεία να είναι και το μοναδικό μελανό σημείο του τίτλου, συμπεριλαμβανομένων και μερικών ανεξήγητων αντιδράσεων της AI σε όλο το γήπεδο.

ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ TV
Ο οπτικός τομέας, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Τα πρόσωπα των παικτών είναι ιδιαίτερα αληθοφανή –όσο μπορούν βέβαια να είναι σε ένα video game–, ενώ οι λεπτομέρειες που έχουν προσεχθεί κόβουν την ανάσα. Η κίνηση, το γρασίδι, τα καιρικά φαινόμενα, τα γήπεδα, οι οπαδοί, τα πάντα έχουν αποδοθεί τόσο καλά, όσο ποτέ άλλοτε σε οποιοδήποτε παιχνίδι ποδοσφαίρου μέχρι στιγμής. Οι παίκτες πλέον έχουν και «συναισθηματική νοημοσύνη», όπως τουλάχιστον την αποκαλεί η ΕΑ, που σημαίνει ότι θα τους βλέπεις να τσαντίζονται για ώρα μετά από κάποια κάρτα που δέχθηκαν, να φωνάζουν ή να βρίζουν για κάποιο πέναλτι που δόθηκε η δεν δόθηκε, και να τραβάνε τα μαλλιά τους σε κάποια χαμένη ευκαιρία. Θεωρητικά, οι φάσεις αυτές επηρεάζουν και την ψυχολογία τους για τη συνέχεια του ματς, εκτός από το όμορφο replay της στιγμής.

Πληροφορίες

  • Κυκλοφορεί: PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, PC
  • Ανάπτυξη: EA Canada
  • Εκδότης: EA Sports
  • Διανομή: CD Media, 210-6854220
  • Score: 9/10 - Η ετήσια αφορμή για τις φιλικές... μάχες στο σαλόνι, με την έκδοση για PS4, Xbox One και PC να «κουβαλάει» τις περισσότερες βελτιώσεις.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Tales of Xillia 2 NBA 2K15 »