Συνέντευξη: Katerine Duska @ i-TECH4u

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 Κατηγορία Music
Συνέντευξη: Katerine Duska @ i-TECH4u © Elen Aivali
"Στόχος είναι η δουλειά, η αφοσίωση και η επιμονή."

Είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο i-TECH4u νέους καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να μας εντυπωσιάσουν με τη δουλειά τους. Η Katerine είναι σίγουρα μια άξια εκπρόσωπος της νέας γενιάς και εμείς μιλάμε μαζί της για τη μουσική και όχι μόνο.

Katerine, σε καλωσορίζουμε στον κόσμο της τεχνολογίας μέσω του i-TECH4u. Να ρωτήσω ποια είναι η σχέση σου με την τεχνολογία;
Σας ευχαριστώ πολύ, καλώς σας βρήκα! Θα είμαι ειλικρινής και θα ομολογήσω πως δεν είναι η καλύτερη... Πάντα θεωρούσα πως η τεχνολογία με μισεί, ή έστω, ότι απαιτεί ένα ταλέντο που δεν διαθέτω, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και προσπαθώ περισσότερο να ανατρέψω αυτά τα δεδομένα και θεωρώ πως έχω κάνει πρόοδο!

Ενημερώνεσαι καθόλου για τα τεχνολογικά νέα;
Συνεχίζοντας στα πλαίσια της ειλικρίνειας, όχι ιδιαίτερα! Ανυπομονώ όμως να με διαφωτίσει το επόμενο τεύχος του i-TECH4u!

Φαντάζομαι να χρησιμοποιείς smartphone. Υπάρχει κάποια εφαρμογή που την έχεις βρει πολύ χρήσιμη;
Με εξυπηρετούν πάρα πολύ οι εφαρμογές που μου επιτρέπουν να διαχειρίζομαι πιο εύκολα τις σελίδες μου στο Facebook και Instagram.

Να μιλήσουμε για μουσική μιας και είναι το βασικό μας θέμα. Γεννήθηκες στον Καναδά σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από την Ελλάδα. Η μουσική μπήκε νωρίς στη ζωή σου;
Κατάλαβα από πολύ νωρίς το πάθος μου για τη μουσική, αλλά την απόφαση να ασχοληθώ αποκλειστικά μ’ αυτήν και σε επαγγελματικό επίπεδο, την πήρα πριν από λίγα χρόνια.

Έρχεσαι στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών, σε μία διαφορετική νοοτροπία. Αυτό σου άλλαξε κάπως τα δεδομένα;
Είναι πράγματι δύο χώρες με πολύ διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες. Θεωρώ προνόμιο το ότι έχω γνωρίσει σε βάθος και τις δύο και το ότι με έχουν διαμορφώσει εξίσου.

Αν και περνάς στη Νομική, την εγκαταλείπεις για να ασχοληθείς αποκλειστικά με τη μουσική. Τελικά η μεγάλη αγάπη κέρδισε τα πάντα;
Έτσι ακριβώς. Όπου κι αν με βγάλει, το όφειλα στον εαυτό μου να το επιχειρήσω. Ήξερα πως θα το μετάνιωνα διαφορετικά και ήταν μια απόφαση πολύ σημαντική για μένα.

Σαν παιδί της εποχής σου, ανέβασες το πρώτο σου δείγμα στο διαδίκτυο και από εκεί σε ανακάλυψε η ΕΜΙ όπου υπέγραψε μαζί σου και συμβόλαιο. Πιστεύεις ότι ήταν συνδυασμός τύχης και ταλέντου αυτό;
Τυχερή σαφώς αισθάνομαι, αλλά δεν θέλω να βασίζομαι ποτέ σ’ αυτόν τον παράγοντα. Στόχος είναι η δουλειά, η αφοσίωση και η επιμονή. Έτσι έρχεται η εξέλιξη και θέλω να πιστεύω πως με την εξέλιξη, χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο την τύχη.

Katerine-Duska
© Elen Aivali

Τα δύο πρώτα singles σου, το «One In A Million» και «Won’t Leave» ακούγονται πολύ και κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση. Και φυσικά το cover στο τραγούδι των Arctic Monkeys «Do I Wanna Know». Πώς εισέπραξες εσύ τις αντιδράσεις του κόσμου πάνω σ’ αυτά τα πρώτα δείγματα;
Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θερμές, σε βαθμό που δεν φανταζόμουν σε καμία περίπτωση!

Δεκέμβριος του 2015 και κυκλοφορεί το ντεμπούτο σου άλμπουμ, «Embodiment». Ικανοποιημένη από τη δουλειά αυτή;
Πολύ! Αισθάνομαι πως είναι ένας δίσκος που με αντιπροσωπεύει στο σήμερα, ενώ περιλαμβάνει τραγούδια που έχω γράψει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μου και πως αναδεικνύει πολλές πτυχές μου.

Όλα σου τα τραγούδια είναι αγγλόφωνα. Πιστεύεις ότι αυτό βοηθάει στο να ακουστούν περισσότερο τα τραγούδια σου στην Ελλάδα ή είναι ανασταλτικός παράγοντας;
Σίγουρα δεν βοηθάει να ακουστούν περισσότερο από τα ελληνόφωνα και το θεωρώ πολύ λογικό. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, το ότι η αγγλόφωνη σκηνή αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ και ότι υπάρχει στήριξη. Κάθε χώρα διαθέτει μια αγγλόφωνη σκηνή και έχουμε γνωρίσει, παγκοσμίως, σπουδαίους καλλιτέχνες που δεν ξεκίνησαν από αγγλόφωνη χώρα. Εστιάζω στους ενθαρρυντικούς παράγοντες λοιπόν και προχωράω με αισιοδοξία.

Διαθέτεις μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά. Αυτή η φωνή είναι και αυτή που σε οδήγησε στο να στραφείς στα τραγούδια που ερμηνεύεις; Indie-Pop, Neo-Soul και Soulful Pop.
Όχι, δε νομίζω. Δεν είναι θέμα χροιάς αλλά θέμα ακουσμάτων θεωρώ. Σε κάθε είδος μουσικής συναντάς και κάθε είδους χροιά. Τα ακούσματα όμως μπορούν να διαμορφώσουν έναν τρόπο τραγουδίσματος.

Ωστόσο στο πρώτο σου άλμπουμ διαπιστώνει κανείς ότι συμπεριλαμβάνονται πολλά μουσικά στυλ και ήχοι. Αυτό είναι αποτέλεσμα πειραματισμού σε διαφορετικά είδη ή απλά προέκυψε;
Είναι αποτέλεσμα του ότι έχω πολλά ακούσματα και δεν μου αρέσει να περιορίζομαι πολύ. Η εξερεύνηση αυτή με ελκύει τρομερά και είναι σίγουρα κάτι που με ενδιαφέρει να κάνω περισσότερο μελλοντικά.

Θα επιχειρούσες να γράψεις κάτι με ελληνικό στίχο;
Θαυμάζω πολύ τον καλό ελληνικό στίχο και μου προκαλεί δέος. Ο λόγος που δεν το έχω επιχειρήσει είναι γιατί δεν μου έχει βγει ποτέ φυσικά και γιατί η γλώσσα στην οποία σκέφτομαι όταν δημιουργώ είναι αποκλειστικά η αγγλική, μέχρι στιγμής. Αν ποτέ αισθανθώ πηγαία την ανάγκη όμως αυτή, θα την αγκαλιάσω!

Αν και δύσκολο, το αντιλαμβάνομαι, γιατί όλα τα τραγούδια είναι δικές σου δημιουργίες, υπάρχει κάποιο που έχει μία πιο ιδιαίτερη σημασία για σένα;
Ανά περιόδους κάποια μπορούν να έχουν, ναι. Ένα κομμάτι που νιώθω μονίμως επίκαιρο για μένα είναι το «World Of Virtue» το οποίο κατάλαβα πρόσφατα, μετά από χρόνια, ότι αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο πως αισθάνομαι για τη μουσική και το ρόλο που παίζει στη ζωή μου.

Με τη συνέντευξή σου εγκαινιάζουμε τη νέα χρονιά. Θα ήθελα την ευχή σου για το 2016 σε προσωπικό επίπεδο αλλά και για τους αναγνώστες μας.
Εύχομαι αγάπη και ευαισθησία σε όλους τους τομείς. Αγάπη για τους ανθρώπους γύρω μας, για τη φύση, για την υγεία μας, για την πόλη μας, για τη δουλειά μας, για τη ζωή. Να τρεφόμαστε συνεχώς από αγάπη. Δεν έχει νόημα διαφορετικά.

Που μπορεί να σε βρει κανείς διαδικτυακά;
Μπορεί να ακούσει το υλικό μου μέσω iTunes, YouΤube, Spotify και μπορεί να ενημερώνεται για το οτιδήποτε αφορά στη δουλειά μου μέσω των σελίδων μου στο Facebook και στο Instagram.

Δες το video!