Η Samsung στηρίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σέβομαι τη διαφορετικότητα»

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 Κατηγορία Master Topics
Για 5η χρονιά.

H Samsung Electronics Hellas, χορηγός του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», υποστήριξε για πέμπτη συνεχή χρονιά τον πανελλήνιο διαγωνισμό «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό & διαδικτυακό εκφοβισμό». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας από 5η Δημοτικού έως 3η Γυμνασίου και υλοποιείται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council σε συνεργασία με τη Samsung Electronics Hellas, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που διήρκησε από τις 17 Οκτωβρίου 2017 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Μαρτίου, στο Μουσείο Μπενάκη, η τελετή βράβευσης των σχολείων, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη. Εκεί, βρέθηκαν όλα τα σχολεία που προκρίθηκαν από την κριτική επιτροπή για τα καλύτερα βίντεο/παρουσιάσεις με θέμα το σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Μεγάλος νικητής φέτος αναδείχθηκε το 7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας και, φυσικά, επιβραβεύθηκε από τη Samsung με τεχνολογικό εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα κέρδισε έναν Ψηφιακό Διαδραστικό Πίνακα για το σχολείο, αλλά και έξι Samsung tablets για τα μέλη της ομάδας. Απώτερος στόχος είναι η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, μέσω της αξιοποίησης του σύγχρονου εξοπλισμού από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διαγωνισμός είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς έλαβαν μέρος συνολικά 1.080 μαθητές από 95 σχολεία σε 40 πόλεις από ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας την υποστήριξη 150 εκπαιδευτικών. Οι εργασίες των μαθητών, που είχαν τη μορφή βίντεο ή παρουσίασης, έφτασαν συνολικά τις 216. Μέσα από το διαγωνισμό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν γι’ αυτό το επίκαιρο θέμα που μας έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και να εκφραστούν δημιουργικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό.

Ο κ. Kyoung Il Min, Πρόεδρος της Samsung Electronics Hellas δήλωσε: «Στη Samsung, επιθυμούμε να προσφέρουμε σε παιδιά σε όλο τον κόσμο ίσες ευκαιρίες για να επιτύχουν στη ζωή. Τα παιδιά είναι η ζωή της κοινωνίας και, ως ηγέτες του σήμερα, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ηγέτες του αύριο».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, επισήμανε πως: «Οι πρωταγωνιστές όλης της διαδικασίας, που κράτησε σχεδόν έξι μήνες, είστε εσείς, οι μαθητές από κάθε άκρη της Ελλάδας. Εσείς που μας καταπλήξατε με την ευρηματικότητα, την εξυπνάδα, τον αυθορμητισμό και τις φρέσκιες ιδέες σας, τις δεξιότητές σας. Εσείς που στείλατε με εμφατικό τρόπο το δικό σας μήνυμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει ένας νικητής και είστε όλοι εσάς, τα νέα παιδιά. Και ένας μεγάλος χαμένος: η βία και ο εκφοβισμός από όπου και αν προέρχονται, ανεξάρτητα από το ποιον στοχοποιούν».

Ο κ. Tony Buckby, Διευθυντής του British Council, ανέφερε ότι: «Ο Διαγωνισμός «Λέμε OΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μαθητές, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της αξίας του σεβασμού στη διαφορετικότητα, λέγοντας όχι στον εκφοβισμό και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα λέγοντας ναι σε αξίες και ιδανικά που συμβάλλουν στο χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας και μιας καλύτερης ζωής για όλους».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν: η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια τμήματος Προγραμμάτων & Συνεργασιών στο British Council, η Ντόρα Πάλλη, Υποδιευθύντρια Δ.Κ.Ο.Ε., η Νίκη Ξένου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Προγραμμάτων στο British Council, ο Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Βούλα Κοζομπόλη, Αργυρή Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση, η Πέννυ Καλύβα, Σύμβουλος Τύπου & Επικοινωνίας και η Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.