Δίκτυο μόνο για επισκέπτες με το FRITZ!Box 7590

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 Κατηγορία Master Topics
Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μια απ' τις σημαντικότερες λειτουργίες του FRITZ!Box 7590 είναι η δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου που θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο οι επισκέπτες. Έτσι, δεν χρειάζεται να αποκαλύπτεις τον κωδικό του κανονικού σου δικτύου σε όποιον θέλει να συνδεθεί στο Wi-Fi σου, ενώ ταυτόχρονα οι συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες στο δίκτυό σου δεν θα είναι ορατές στον guest χρήστη, γεγονός που ενισχύει προφανώς την ασφάλεια.

Και μπορεί στο σπίτι να μη σε απασχολεί ιδιαίτερα το να έχουν πρόσβαση στο κανονικό δίκτυο οι συγγενείς και οι στενοί φίλοι, όμως η συγκεκριμένη λειτουργία αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον όταν μιλάμε για το δίκτυο της επιχείρησής σου. Με το FRITZ!Box 7590 μπορείς να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό δίκτυο αποκλειστικά για τους επισκέπτες ενός γραφείου, τους πελάτες μια καφετέριας κ.λπ. -ελέγχοντας, μάλιστα, το bandwidth που επιθυμείς να διαθέσεις στους χρήστες!

Το καλύτερο είναι πως η δημιουργία ενός guest δικτύου είναι εξαιρετικά εύκολη και απλή, χάρη στο λειτουργικό σύστημα FRITZ!OS του FRITZ!Box 7590. Αφού μπεις στο FRITZ!OS πληκτρολογώντας fritz.box στη μπάρα διεύθυνσης του broswer που χρησιμοποιείς, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι ιδιαίτερα απλά. Πιο συγκεκριμένα:

FRITZBox-7590-Guest-1

Ξεκινάμε κάνοντας κλικ στο Wireless και στη συνέχεια Guest Access.Στη νέα σελίδα που θα εμφανιστεί, κάνουμε κλικ στο Guest Access Enabled. Στο πεδίο Name of the guest radio network (SSID) μπορείς να γράψεις το όνομα που θέλεις να εμφανίζεται στους επισκέπτες σου όταν ψάχνουν για ασύρματο δίκτυο και στο πεδίο Network key, δηλώνεις τον κωδικό της επιλογής σου που θα πρέπει να αποτελείται από 8 τουλάχιστον χαρακτήρες.

Αν θέλεις οι χρήστες του guest δικτύου να μπορούν μόνο να σερφάρουν και να έχουν πρόσβαση στα email τους, αφήνεις επιλεγμένο το Restrict Internet applications, εναλλακτικά, για ελεύθερη πρόσβαση στο Internet, αφαιρείς το σχετικό τικ. Κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε επιχειρήσεις, είναι η επιλογή Display captive portal with information on the provider of the guest access.

FRITZBox-7590-Guest-2

Εδώ μπορείς να επιλέξεις την εμφάνιση συγκεκριμένης εικόνας (όπως για παράδειγμα το logo της επιχείρησης) και κειμένου στους χρήστες του guest δικτύου πριν ξεκινήσουν να σερφάρουν, να τους παραπέμψεις σε κάποια συγκεκριμένη ιστοσελίδα (όπως το website ή την σελίδα της επιχείρησης στο Facebook) και να ορίσεις αυτόματη αποσύνδεση από το δίκτυο μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

FRITZBox-7590-Guest-3

Πατώντας Apply, το Guest δίκτυό σου είναι έτοιμο για χρήση και μπορεί να συνδεθεί σε αυτό οποιοσδήποτε γνωρίζει το όνομα του δικτύου και τον κωδικό πρόσβασης που όρισες. Κάτι επίσης χρήσιμο σε επιχειρήσεις, είναι πως «πειράζοντας» μέσα από το Internet > Filters και την καρτέλα Access Profiles το προφίλ Guest, μπορείς να ρυθμίσεις την πρόσβαση στο Internet να επιτρέπεται μόνο τις ώρες κατά τις οποίες είναι σε λειτουργία η επιχείρηση, ώστε να αποφεύγεις την κατάχρηση του δικτύου. Παράλληλα, μέσα απ' το Internet > Filters > Prioritization έχεις τη δυνατότητα να περιορίσεις το bandwidth του Guest δικτύου, κάνοντας κλικ στην επιλογή Reserve bandwidth for the home network στο κάτω μέρος της σελίδας.

Μάθε περισσότερα για το FRITZ!Box 7590 εδώ.