Σημαντικές βελτιώσεις στο WLAN με το νέο FRITZ!OS 7

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Κατηγορία Master Topics
Ακόμα καλύτερο ασύρματο δίκτυο.

Μπορεί πριν μερικά χρόνια να δείχναμε ως καταναλωτές μεγαλύτερη ανοχή σε ένα μέτριας κάλυψης και ποιότητας ασύρματο δίκτυο, ωστόσο αυτές οι μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Με ολοένα και περισσότερες συσκευές να συνδέονται μέσω Wi-Fi στο οικιακό μας δίκτυο και στο Internet, από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets και smartphones, μέχρι smart home προϊόντα και έξυπνες τηλεοράσεις, η ανάγκη για ένα ασύρματο δίκτυο που θα μπορεί να διαχειριστεί με ευκολία μεγάλο αριθμό συνδεδεμένων συσκευών, προσφέροντας απρόσκοπτη λειτουργία, είναι πλέον επιτακτική.

Όσο σημαντικό είναι όμως το hardware του router μας, άλλο τόσο είναι και το λογισμικό του -και αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι της AVM γνωρίζουν πολύ καλά. Έτσι, με την πρόσφατη αναβάθμιση του FRITZ!OS στην έβδομη έκδοσή του, το κορυφαίο FRITZ!Box 7590, που προσφέρεται και από την COSMOTE ως premium λύση, απέκτησε ακόμα καλύτερες επιδόσεις στο Wi-Fi.

Με το FRITZ!OS 7, λοιπόν, η AVM επέκτεινε το bandwidth ανά κανάλι από τα 80 στα 160MHz για τα 4x4 Wi-Fi routers όπως το FRITZ!Box 7590. Έτσι, οι πιο σύγχρονες συσκευές Wi-Fi (όπως ένα νέας γενιάς laptop) μπορούν να πιάσουν πιο υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, κάτι που γίνεται επίσης αντιληπτό και σε Wi-Fi συσκευές με 2x2 κεραίες. Επιπλέον, το FRITZ!OS υποστηρίζει τα πρότυπα wireless LAN 11v και 11k για Band Steering. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως σε σύγχρονες συσκευές Wi-Fi η εναλλαγή της μπάντας μεταξύ 2.4GHz και 5GHz πραγματοποιείται αυτόματα, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή σύνδεση.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως χάρη στη νέα λειτουργία «Zero Wait DFS» του FRITZ!OS 7, μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι αναμονής στη μπάντα των 5GHz, για μια πραγματικά απρόσκοπτη σύνδεση. Βλέπεις, η μπάντα των 5GHz δεν χρησιμοποιείται μόνο από τις ασύρματες συσκευές μας, αλλά και από συστήματα ραντάρ (για παράδειγμα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, στρατιωτικά κλπ). Με δεδομένο πως στη συγκεκριμένη μπάντα τα σήματα ραντάρ έχουν προτεραιότητα, διασφαλίζοντας πως δεν υπάρχουν παρεμβολές, οι ασύρματες συσκευές που χρησιμοποιούν τα κανάλια 52 έως 140, πρέπει να τα ανιχνεύουν και μέσω της Δυναμικής Επιλογής Συχνότητας (Dynamic Frequency Selection - DFS) να τα αποφεύγουν αυτόματα. Το FRITZ!Box 7590 με το Zero Wait DFS ανιχνεύει προληπτικά στο background τα κανάλια 52 - 140, σημειώνοντας ποια είναι ελεύθερα. Έτσι, με το που αναγνωρίσει κάποιο σήμα ραντάρ, το FRITZ!Box 7590 μεταπηδά άμεσα σε ελεύθερο κανάλι, χωρίς αναμονή -μια διαδικασία που σε άλλες περιπτώσεις μεταφράζεται σε χρόνο αναμονής αρκετών λεπτών.

Οι παραπάνω επεμβάσεις βελτιώνουν αισθητά την εμπειρία που έχει ένας χρήστης, τόσο στις ταχύτητες όσο και στην ευχρηστία, στο WLAN των 5 GHz. Επιπροσθέτως, με την γραφική απεικόνιση στο εύχρηστο περιβάλλον του FRITZ! OS 7 ο χρήστης μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή τις ταχύτητες ζεύξης ανά client. Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη δυνατότητα δημιουργίας Guest δικτύου πλέον και χωρίς κωδικό, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση του σε καφέ, ιατρεία, εστιατόρια κλπ.