Επικό WiFi με την COSMOTE, στην πράξη

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018 Κατηγορία Master Topics
Δοκιμάσαμε τον προηγμένο εξοπλισμό της εταιρείας.

Ένα από τα προβλήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, είναι το πώς θα επιτευχθεί τέλεια κάλυψη WiFi σε όλο το σπίτι. Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, πριν κάποια χρόνια οι απαιτήσεις μας ήταν σαφώς χαμηλότερες, μιας και στο σπίτι υπήρχαν λιγότερες συσκευές που συνδέονταν ασύρματα στο Internet. Ωστόσο στις μέρες μας, με smartphones, laptops και tablets για τα περισσότερα μέλη της οικογένειας, αλλά και έξυπνες οικιακές συσκευές, από τηλεοράσεις και ψυγεία, μέχρι φώτα και πλυντήρια, η άψογη κάλυψη του χώρου μας με WiFi κρίνεται απαραίτητη.

Πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό; Η μία επιλογή, είναι να πειραματιστείς με τις διάφορες λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά. Η άλλη, εφόσον είσαι συνδρομητής της COSMOTE, είναι να βρεις ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν επιλέξει οι άνθρωποι της εταιρείας, αυτά που είναι κατάλληλα για τον χώρο σου. Κοινό χαρακτηριστικό του προηγμένου WiFi εξοπλισμού που προσφέρει στους πελάτες της η COSMOTE, μέσα από το δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, είναι η ευχρηστία: δεν θα δυσκολευτείς να φτιάξεις ένα τέλειο WiFi δίκτυο, ακόμα κι αν οι γνώσεις σου δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένες. Κι αν τα παραπάνω σου ακούγονται «βουνό», υπάρχουν οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της υπηρεσίας COSMOTE @ YourService, που μπορούν να αναλάβουν για σένα όλη τη «δύσκολη» δουλειά, με μια επίσκεψη στον χώρο σου.

COSMOTE-WiF-devices

Για τις ανάγκες της δοκιμής, λοιπόν, η COSMOTE μας διέθεσε τις παρακάτω συσκευές: το νέο modem/router Speedport Plus, το WiFi repeater TP-Link RE200, καθώς και το poweline kit TL-WPA4226, επίσης της TP-Link. Η γραμμή στην οποία δοκιμάσαμε τον εξοπλισμό ήταν μια COSMOTE Fiber 50 Mbps, που χάρη στη δέσμευση ταχύτητας της εταιρείας «κλείδωνε» στα 50 Mbps download και 5 Mbps upload.

Το νέο Speedport Plus
Εμφανισιακά, το Speedport Plus είναι ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο, όμως οι αλλαγές στο εσωτερικό του είναι αυτές που μετράνε. Έτσι, ενώ στο απλό Speedport είχαμε WiFi μόνο στη μπάντα των 2.4GHz, με το νέο Speedport Plus έχουμε ταυτόχρονα δίκτυο και στη μπάντα των 5GHz. Τι σημαίνει όμως αυτό σε απλά ελληνικά; Πολύ απλά, οι πιο σύγχρονες συσκευές του σπιτιού που υποστηρίζουν 5GHz, συνδέονται αυτόματα σ' αυτή τη συχνότητα, απελευθερώνοντας τη συχνότητα των 2.4GHz για τις παλαιότερες συσκευές. Έτσι, το δίκτυο είναι πολύ ταχύτερο, καθώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα πολυάριθμες ταυτόχρονα συνδεδεμένες συσκευές.

COSMOTE-Speedport Plus

Αν, για παράδειγμα, παρόλο που έχεις γραμμή VDSL, έχεις την αίσθηση πως το Internet είναι αργό, με το Speedport Plus θα δεις αισθητή διαφορά. Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο router διατίθεται εντελώς δωρεάν με κάθε νέα σύνδεση στα προγράμματα COSMOTE Double Play 50 / 100 / 200. Επιπλέον, κατά την αντικατάσταση του «απλού» Speedport, δεν χρειάστηκε να περάσουμε οποιαδήποτε ρύθμιση χειροκίνητα. Ακόμα κι αν κάτι δεν πάει καλά, βέβαια, η εξυπηρέτηση πελατών της COSMOTE έχει δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στο Speedport Plus για να ελέγξει τις ρυθμίσεις -αρκεί ένα τηλεφώνημά σου.

Επέκταση κάλυψης WiFi με το TP-Link RE200
Αφού εγκαταστήσαμε το νέο router, επόμενος στόχος ήταν να επεκτείνουμε την κάλυψη WiFi σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Για να έχεις μια ενδεικτική εικόνα, μιλάμε για έναν χώρο περίπου 105 τμ., με ένα ενιαίο σαλόνι/καθιστικό-κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια. Αν και στον ενιαίο χώρο, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο το router, η κάλυψη του WiFi ήταν άψογη, στα υπνοδωμάτια το σήμα έφτανε ασθενές, με αποτέλεσμα συνεχείς αποσυνδέσεις.

TP-Link-Repeater

Έτσι, τοποθετήσαμε στον διάδρομο προς τα υπνοδωμάτια, όπου το WiFi σήμα του Speedport Plus ήταν ακόμα αρκετά ισχυρό, το repeater TP-Link RE200. Για να καταλάβεις πόσο εύκολη είναι εγκατάσταση, μετά τη σύνδεση του repeater στην πρίζα χρειάστηκε να κάνουμε μόνο τα εξής: να πατήσουμε το πλήκτρο WPS που βρίσκεται κάτω-κάτω στην πρόσοψη του Speedport Plus και μέσα στα 2 λεπτά που ακολούθησαν, να πατήσουμε το μοναδικό πλήκτρο που βρίσκεται στην πρόσοψη του RE200. To RE200 συνδέθηκε αυτόματα στο δίκτυο του Speedport Plus και ξεκίνησε να αναμεταδίδει το σήμα και στις δύο συχνότητες (2.4GHz & 5GHz), με το ίδιο όνομα δικτύου και κωδικό πρόσβασης. Έτσι και τα υπνοδωμάτια είχαν πλέον τέλεια κάλυψη WiFi. Φυσικά, εφόσον το RE200 συνδεθεί για πρώτη φορά στο Speedport Plus, μπορείς να το μετακινήσεις ελεύθερα σε οποιαδήποτε άλλη πρίζα, χωρίς να χάσει τις ρυθμίσεις του, για να βρεις το σημείο που προσφέρει την ιδανικότερη κάλυψη του χώρου σου.

Ασύρματο δίκτυο και στο υπόγειο με το TL-WPA4226
Με το ισόγειο ξεμπερδέψαμε. Τι γίνεται όμως με το υπόγειο; Με τον χώρο του υπογείου, στην περίπτωσή μας, να χρησιμοποιείται ως αποθήκη , αναγνωστήριο και playroom για τα παιδιά, βρισκόμαστε εκεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σήμα του WiFi είναι σχεδόν ανύπαρκτο και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το σήμα της κινητής τηλεφωνίας. Η λύση, σ' αυτή την περίπτωση, δόθηκε με το powerline kit TL-WPA4226 της TP-Link.

TP-Link-Powerline

Ξεκινήσαμε τοποθετώντας τον αντάπτορα με την ενσωματωμένη πρίζα κοντά στο Speedport Plus και στη συνέχεια τον συνδέσαμε με το router μέσω καλωδίου Ethernet (που περιλαμβάνεται στη συσκευασία). Πρακτικά, με αυτό τον τρόπο, το Internet άρχισε να μεταδίδεται σε όλο το σπίτι, ισόγειο και υπόγειο, μέσω της υπάρχουσας καλωδίωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ακολούθως, τοποθετήσαμε σε μια πρίζα στο καθιστικό του ισογείου τον δεύτερο αντάπτορα. Πατώντας το πλήκτρο Pair του πρώτου αντάπτορα μέχρι να ξεκινήσει να αναβοσβήνει το φωτάκι του power και στη συνέχεια πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο του δεύτερου αντάπτορα που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του, το ασφαλές μας δίκτυο μέσω της καλωδίωσης του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν έτοιμο.

Ο λόγος που τοποθετήσαμε αρχικά τον δεύτερο αντάπτορα στο ισόγειο και όχι στο υπόγειο, όπου θέλουμε να φτάσει τελικά το Internet, ήταν για να αντιγράψουμε εύκολα τις ρυθμίσεις του WiFi, ώστε να είναι κοινές σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Έτσι, πατώντας το πλήκτρο WPS στο Speedport Plus και στη συνέχεια, το πλήκτρο/φωτάκι WiFi που βρίσκεται στην πρόσοψη του δεύτερου αντάπτορα, οι ρυθμίσεις του δικτύου μεταφέρθηκαν αυτόματα στο TL-WPA4226, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Βγάζοντας τελικά τον αντάπτορα από το καθιστικό και τοποθετώντας τον σε μια πρίζα του υπογείου, καταφέραμε να αποκτήσουμε τέλειο WiFi και στο υπόγειο. Μάλιστα, ο αντάπτορας διαθέτει και δύο θύρες Ethernet, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να συνδέσει στο δίκτυο συσκευές και ενσύρματα, όπως για παράδειγμα έναν επιτράπεζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή, μια έξυπνη τηλεόραση ή μια παιχνιδομηχανή. Επιπλέον, έχοντας κάλυψη WiFi στο υπόγειο, μπορέσαμε να εκμεταλλευτούμε και την υπηρεσία COSMOTE WiFi Calling, με αποτέλεσμα να μη χάνουμε καμία κλήση στο κινητό μας τηλέφωνο.

Συνοψίζοντας
Με πολλές επιλογές εξοπλισμού, η COSMOTE δίνει πλέον εγγυημένα λύση στο πρόβλημα της κάλυψης με WiFi δίκτυο μεγάλων/δύσκολων χώρων. Από repeaters και powerline αντάπτορες, μέχρι απίστευτα εξελιγμένα routers όπως το FRITZ!Box 7590 της γερμανικής AVM (αναλυτικές πληροφορίες για τα σούπερ χαρακτηριστικά του μπορείς να διαβάσεις εδώ), στα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι βέβαιο πως θα βρεις τα κατάλληλα προϊόντα που θα απογειώσουν την εμπειρία του Internet. Όπως διαπιστώσαμε, εξάλλου, η εγκατάστασή τους γίνεται απροβλημάτιστα, χωρίς να είναι απαραίτητες ειδικές γνώσεις. Δεν πρέπει, επίσης, να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως υπάρχει δυνατότητα απόκτησης των λύσεων που χρειάζεσαι για τον χώρο σου σε άτοκες δόσεις, έτσι ώστε να απολαύσεις άμεσα «επικό» WiFi, έχοντας τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του μηνιαίου προϋπολογισμού σου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη: Athens Tech College Νέο Nokia 7.1 »