Social networks για φραγκάτους

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 Κατηγορία Master Topics
Γιατί το χρήμα δεν κρύβεται...

Socializing με τον «αφρό»
Μπορεί να ζούμε σε μια Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χρησιμοποιεί τη λέξη «κρίση» κάμποσες φορές τη μέρα, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι άλλοι –προφανώς και συμπολίτες μας– που είναι λίγο πιο τυχεροί, τουλάχιστον στα οικονομικά τους. Μην έχεις στο μυαλό σου τον κόσμο που βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή σου μέσω του Facebook… Γιατί το Facebook είναι κάτι πολύ ξεπερασμένο για την ελίτ αυτού του πλανήτη. Πώς θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος Άραβας να διατηρεί προφίλ στο ίδιο κοινωνικό δίκτυο που διατηρεί προφίλ και η κυρία Καίτη, οικιακή βοηθός, από τα Κάτω Πετράλωνα; Ή οι παρκαδόροι των ξενοδοχείων που επισκέπτεται στα ταξίδια του; Στα αφτιά μας, ακούγεται παράλογο, όμως σε έναν κόσμο που μέρα με τη μέρα οι διαφορές οξύνονται αντί να αμβλύνονται, η δημιουργία κοινωνικών δικτύων μόνο για την ελίτ, έχει αποδειχθεί για κάποιους επιχειρηματίες εξαιρετική επένδυση. Εξάλλου, όταν το χρήμα ρέει, κανένας δεν έχει πρόβλημα να πληρώσει μια ετήσια συνδρομή που μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες δολάρια.

Netropolitan
Η νεότερη προσθήκη, με $3.000 ετήσια συνδρομή
Το Netropolitan αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στα κοινωνικά δίκτυα που απευθύνονται στους… λίγους. Η ιδέα για τη δημιουργία του ανήκει στον 48χρονο James Touchi-Peters, συνθέτη και πρώην μαέστρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Minnesota, που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δυσκολευόταν να βρει ανθρώπους με τους οποίους να μπορεί να αναπτύξει σχέσεις στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα. Χρειαζόταν, λοιπόν, ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσε να μιλήσει για τα πιο «εκλεπτυσμένα» πράγματα της ζωής, χωρίς να γίνεται αποδέκτης αρνητικής κριτικής –ένα περιβάλλον όπου τα μέλη του θα μπορούσαν να μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και εμπειρίες. Για γίνει κανείς μέλος του Netropolitan πρέπει να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του και, αρχικά, να καταβάλει $9.000 για την εγγραφή του. Εφόσον η εγγραφή εγκριθεί, μετά την πάροδο 12 μηνών, η συνδρομή ανέρχεται σε $3.000 ανά έτος. Στο Netropolitan δεν υπάρχουν, φυσικά, διαφημίσεις (λογικό με τόσο υψηλή συνδρομή), ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η ιστοσελίδα δεν σαρώνεται από τις μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν, ωστόσο, διαχειριστές που επιβλέπουν το site 24 ώρες το 24ωρο για τυχόν «ανάρμοστη» συμπεριφορά (δε μπορείς για παράδειγμα να διαφημίζεις την επιχείρησή σου), καθώς και μια ειδική υπηρεσία βοήθειας για την περιήγηση στο site. Τα λεφτά, εξάλλου, δεν πάνε πάντα πακέτο με το μυαλό.


ΑSmallWorldRich
Μικρός κόσμος, γεμάτος προβλήματα
Το ASmallWorld ανήκει στην πρώτη «φουρνιά» κοινωνικών δικτύων που έκαναν την εμφάνισή τους στον κόσμο του Internet, αφού ιδρύθηκε το 2004 από τον Erik Wachtmeister. Τότε, διαφημιζόταν ως το «Myspace των εκατομμυριούχων» ή ως το «μυστικό κοινωνικό δίκτυο για την ελίτ». Για να γίνει κάποιος μέλος στο ASmallWorld, έπρεπε –εκτός από τη μηνιαία συνδρομή– να έχει δεχτεί πρόσκληση από κάποιο άλλο μέλος του. Αποτέλεσμα, ο αριθμός των μελών του να είναι πάντα πολύ μικρός, αν και στην πορεία τα πράγματα ξέφυγαν «λιγάκι», αφού κάποια στιγμή ξεπέρασαν τις 700.000. Τελικά, το 2013 το ASmallWorld άλλαξε σελίδα και μετατράπηκε σε ένα «διεθνές ταξιδιωτικό και κοινωνικό club», με τον μέγιστο αριθμό των μελών του να μην ξεπερνά τις 250.000. Από τον Οκτώβριο του 2013, μπορεί καθένας να καταθέσει αίτηση για να γίνει μέλος στο κοινωνικό δίκτυο, όμως τα αιτήματα εξετάζονται καθένα ξεχωριστά από ειδική επιτροπή που αποφασίζει το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αποδοχή τους ή όχι. Από εκεί και πέρα, η ετήσια συνδρομή στο ASmallWorld ανέρχεται σε «μόλις» 80 ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο CEO της εταιρείας, Patrick Liotard-Vogt, κατηγορήθηκε στις αρχές του 2014 για χρέη της τάξης των $5.000.000.

Affluence
Ένα «ψηφιακό country club» για όσους βγάζουν αρκετά
Μπορείς να αποδείξεις ότι βγάζεις τουλάχιστον $200.000 το χρόνο; Αν ναι, τότε γίνεσαι πανεύκολα μέλος στο Affluence και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο ιδρύθηκε το 2008 και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα στην κατηγορία του. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για ένα «ψηφιακό country club» -και όταν μπαίνεις σε ένα country club, ξέρεις ότι όσοι θα συναντήσεις, είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Η εταιρεία, μέσω του Affluence Wealth Indication Process, διασφαλίζει πως όλα τα μέλη του Affluence αξίζουν να είναι μέλη του club. Και επειδή σ’ αυτή τη ζωή δεν περιστρέφονται τα πάντα γύρω από το χρήμα (τους βγάζουμε το καπέλο που το κατάλαβαν), ακόμα κι αν δεν βγάζεις $200.000 το χρόνο, έχεις ελπίδες… Μπορεί, για παράδειγμα, να σε προσκαλέσει κάποιο άλλο μέλος, να είσαι μια σημαντική προσωπικότητα, ένας ανερχόμενος επιστήμονας ή επιχειρηματίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιτροπή θα εξετάσει την αίτησή σου και ενδέχεται να την εγκρίνει. Στόχος των ιδρυτών του εξάλλου, είναι να φέρουν κοντά σημαντικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

TopCom
Το πριβέ δίκτυο των 200 ισχυρότερων του πλανήτη
Ο Vivek Ranadivé είναι ένας Ινδός επιχειρηματίας, CEO της εταιρείας Tibco (αξίας δισεκατομμυρίων) και είχε την τιμή να αναλάβει το πέρασμα της Wall Street στην ψηφιακή εποχή μέσα στη δεκαετία του ’80 με την πρώτη του εταιρεία Teknekron Software Systems. Είναι επίσης επικεφαλής της ομάδας επενδυτών των Sacramento Kings, ενώ πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε το λανσάρισμα του πραγματικά πιο πριβέ κοινωνικού δικτύου του κόσμου, ονομάτι TopCom. Και όταν λέμε πραγματικά πριβέ, εννοούμε ότι μέλη του είναι αποκλειστικά οι 200 ισχυρότεροι άνθρωποι του πλανήτη! Πρακτικά, το TopCom είναι μια τροποποιημένη, ασύλληπτα ασφαλής έκδοση του Tibbr, ενός αμιγώς επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου που μοιάζει με συνδυασμός των Facebook, Twitter, Skype και υπηρεσίας email. Μέσω του TopCom, τα 200 ισχυρότερα μέλη του World Economic Forum μπορούν να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας –φαντάσου κάτι σαν ένα Facebook φτιαγμένο για αυτούς που κινούν τα νήματα στον κόσμο μας. Το project έχει την υποστήριξη του οικονομολόγου Klaus Schwab, ιδρυτή του World Economic Forum, αλλά πέρα απ’ τις πρώτες ανακοινώσεις, αυτή τη στιγμή η τύχη του είναι άγνωστη (και ίσως παραμείνει έτσι).

ELEQT
Social network για τους απανταχού, ευκατάστατους, trendsetters
Το ELEQT είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που φέρει την υπογραφή της Quintessentially, μιας βρετανικής εταιρείας παροχής concierge υπηρεσιών. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα αυτών των σελίδων, το ELEQT εστιάζει περισσότερο στο lifestyle, στα πάρτι, στα ταξίδια και στην «καλή ζωή» γενικότερα. Στο λανσάρισμά του, το ELEQT –που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το online club Elysiants.com– διέθετε περισσότερα από 130.000 μέλη ή αλλιώς «trendsetters», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα. Θεωρητικά, τα μέλη του ELEQT έχουν πρόσβαση σε μοναδικές ευκαιρίες καριέρας, σε ειδικά events (είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή) που διεξάγονται αποκλειστικά με προσκλήσεις –και κυρίως, μπορούν μοιράζονται την καθημερινότητα της πολυτελούς ζωής τους με τους φίλους τους, χωρίς να τρώνε «κράξιμο». Για να μπεις κι εσύ στο ELEQT, θα πρέπει αναγκαστικά σου στείλει πρόσκληση κάποιο μέλος του ή να αγοράσεις συνδρομή. Μπορείς επίσης να κάνεις αίτηση για δοκιμαστική συνδρομή, όμως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζεις προσωπικά κάποια μέλη του κοινωνικού δικτύου, καθώς θα ερωτηθούν για εσένα, πριν πάρεις το πράσινο φως.