Hands-on: devolo Magic 2 8390 WiFi 2-1-2

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 Κατηγορία Gadgets
Η νέα γενιά Powerline για κορυφαίο ενσύρματο και Mesh WiFi δίκτυο.

Από το 2002 μέχρι και σήμερα, η γερμανική devolo καινοτομεί συνεχώς στον τομέα της δικτύωσης, έχοντας ηγετική θέση στον χώρο του Powerline, με περισσότερες από 40 εκ. πωλήσεις προϊόντων. Εδώ και λίγους μήνες, η εταιρεία παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη νέα γενιά Powerline προϊόντων, που ονομάζεται devolo Magic και προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες σε σύγκριση με τα προϊόντα της σειράς dLAN.

Στα χέρια μας, λοιπόν, έφτασε το devolo Magic 2 8390 WiFi 2-1-2, ένα Starter Kit που περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις ένα ποιοτικό δίκτυο με σούπερ ταχύτητες, ικανό να φτάσει κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του σπιτιού σου, τόσο ενσύρματα, όσο και ασύρματα. Ουσιαστικά, το devolo Magic εκμεταλλεύεται το υπάρχον δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος, για να μεταφέρει τη σύνδεση στο Internet από το router σου σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις -για την ακρίβεια καλύπτει έως και 500 μέτρα ηλεκτρικής καλωδίωσης, με ταχύτητες έως 2.400Mbps! Προφανώς, με τέτοιες ταχύτητες, είναι σε θέση να καλύψει κάθε σου ανάγκη, όπως streaming βίντεο σε ανάλυση 4Κ (ακόμα και 8Κ μελλοντικά) χωρίς διακοπές και σπασίματα στην εικόνα, gaming χωρίς lag, download μεγάλων αρχείων, εφαρμογές Virtual Reality και πολλά άλλα. Λειτουργεί και σε τριφασικές εγκαταστάσεις αξιοποιώντας και τις τρεις φάσεις του ρεύματος και το μόνο που απαιτείται είναι οι χώροι στους οποίους θέλεις να επεκτείνεις το δίκτυό σου, να καλύπτονται από το ίδιο ηλεκτρικό ρολόι. Πέρα από την τέλεια ενσύρματη σύνδεση, το devolo Magic 2 WiFi διαθέτει τεχνολογία Μesh (πλεγματικού WiFi), που ενοποιεί το ασύρματο δίκτυο μεταξύ των σημείων πρόσβασης, δηλαδή των WiFi Powerline που έχουν τοποθετηθεί στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να προσφέρει την πιο σταθερή και αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση στο Internet κυριολεκτικά σε όλο το σπίτι.

devolo-magic-2-wifi-1

Γιατί όμως γράφουμε πως πρόκειται για τη νέα γενιά Powerline; Πολύ απλά, επειδή η devolo στο Magic χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τη δεύτερη γενιά chip G.hn, που προσφέρει τις υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης, καθώς και σημαντική βελτίωση σε σταθερότητα και εμβέλεια. Αυτός είναι και ο λόγος που το devolo Magic αποδίδει πλήρως μόνο σε περιβάλλον αμιγώς G.hn. H παράλληλη χρήση άλλου προσαρμογέα Powerline -ακόμα και των εξαιρετικών συσκευών dLAN της devolo- επηρεάζει την απόδοση, συνεπώς αν έχεις στην κατοχή σου άλλους προσαρμογείς, καλό είναι να μην τους χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με το devolo Magic.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που τονίζει η devolo, είναι πως πρόκειται για μια πραγματικά Plug & Play λύση, που δεν θα δυσκολέψει ακόμα και αρχάριους χρήστες στην εγκατάσταση. Έτσι, ανοίγοντας τη συσκευασία του devolo Magic 2 8390 WiFi 2-1-2, θα βρεις τους δύο προσαρμογείς του Starter Kit, καθώς και έναν μικρό οδηγό εγκατάστασης. Αυτά, και ένα καλώδιο Ethernet, που θα σου χρησιμεύσει για τη σύνδεση με το router σου. Στην πράξη, το «σετάρισμα» του devolo Magic 2 στον χώρο μας, αποδείχθηκε τόσο εύκολο όσο περιγράφει η εταιρεία.

Devolo-Magic-2-2

Αν και ο οδηγός δίνει τη Mesh τεχνολογία σαν προαιρετικό βήμα στη συνέχεια, εμείς προτιμήσαμε να μη χάσουμε χρόνο και να ενεργοποιήσουμε το Mesh δίκτυο απ' την αρχή, μιας και το ενιαίο WiFi δίκτυο είναι ένα χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει πλέον πάρα πολλούς καταναλωτές. Οπότε αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως σε πρώτη φάση, οι δύο προσαρμογείς θα πρέπει να τοποθετηθούν σε πρίζες στο ίδιο δωμάτιο -και πιο συγκεκριμένα, στον χώρο που βρίσκεται το router.

devolo-magic-2-wifi-2

Ξεκινάμε απ’ τον προσαρμογέα Magic WiFi, τον μεγαλύτερο απ’ τους δύο. Τοποθετώντας τον σε μια ελεύθερη πρίζα σε απόσταση το πολύ 10 μέτρα από το router, περιμένουμε περίπου ένα λεπτό, μέχρι η ένδειξη με το εικονίδιο-σπίτι πάνω στον προσαρμογέα να αρχίσει να αναβοσβήνει γρήγορα, με λευκό φωτισμό. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τον προσαρμογέα Magic LAN σε μια πρίζα κοντά στο router και τον συνδέουμε με αυτό μέσω του καλωδίου Ethernet που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Η κρυπτογράφηση του δικτύου που δημιουργείται μέσω της ηλεκτρικής καλωδίωσης πραγματοποιείται αυτόματα -σε αυτό το στάδιο, τα LED και στους δύο προσαρμογείς αναβοσβήνουν σε λευκό χρώμα. Θα καταλάβεις πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί μόλις τα LED σταθεροποιηθούν σε λευκό φως. Στη συνέχεια, για το Mesh WiFi, πρέπει να πιέσεις σύντομα το εικονίδιο-σπίτι στον προσαρμογέα Magic WiFi. Αφότου το LED φως του πλήκτρου αρχίσει να αναβοσβήνει, έχεις δύο λεπτά στη διάθεσή σου για να πατήσεις το WPS πλήκτρο του router σου. Μόλις το LED του Magic WiFi αποκτήσει πάλι σταθερό φωτισμό, είσαι έτοιμος! Μπορείς να βγάλεις τον προσαρμογέα Magic WiFi από την πρίζα και να τον τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού επιθυμείς. Το ασύρματο δίκτυο που θα δημιουργηθεί, θα έχει το ίδιο όνομα και password με το ασύρματο δίκτυο του router σου, για να απολαμβάνεις ενιαία κάλυψη του χώρου σου. Ταυτόχρονα, οι ενσωματωμένες πρίζες των προσαρμογέων φροντίζουν ώστε καμία πρίζα στον χώρο σου να μην πάει χαμένη.

devolo-magic-2-wifi-3

Φυσικά, αν προτιμάς την ενσύρματη σύνδεση του επιτραπέζιου υπολογιστή, της Smart TV ή της παιχνιδομηχανής σου με το ταχύτατο δίκτυο της devolo, δεν έχεις παρά να τα συνδέσεις μέσω Ethernet στις δύο Gigabit LAN υποδοχές που βρίσκονται στην κάτω πλευρά του προσαρμογέα Magic WiFi. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το ασύρματο δίκτυο του devolo Magic 2 WiFi λειτουργεί ταυτόχρονα στις ζώνες των 5GHz και των 2.4GHz.

Όσο για τη διαχείριση του νέου σου δικτύου, δεν έχεις παρά να κατεβάσεις το devolo Home Network app στο Android ή iOS smartphone σου. Το συγκεκριμένο app, πέρα από τον οδηγό εγκατάστασης που θα σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα, σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις εύκολα τους προσαρμογείς devolo Magic, καθώς και την κατάσταση του δικτύου. Εναλλακτικά, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή devolo Cockpit για Windows, Mac και Linux από το devolo.gr, μέσω του οποίου μπορείς να αναβαθμίσεις μελλοντικά και το λογισμικό των προσαρμογέων.

Συνοψίζοντας, το devolo Magic 2 8390 WiFi 2-1-2 είναι μια απ' τις πλέον αξιόπιστες λύσεις για να δημιουργήσεις ένα ταχύτατο ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις κάθε σπιτιού. Διατίθεται στην ελληνική αγορά στην τιμή των €199,90 και καλύπτεται από τρία χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Soundcore Spirit Pro One by Wacom »