VPN σε απλά ελληνικά

Συντάκτης Δημοσιεύθηκε Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία Make It Simple
Virtual Private Network.

Τι είναι επιτέλους το VPN και γιατί ακούγεται τόσο πολύ τελευταία;
Μια απλή μετάφραση του Virtual Private Network στα ελληνικά ως Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυo είναι γεγονός πως δεν είναι αρκετή, γι' αυτό θα το εξηγήσουμε με πιο απλό τρόπο. Ένα Virtual Private Network, για συντομία VPN, είναι μια υπηρεσία που επιτρέπει στον υπολογιστή σου να συνδεθεί στο Internet μέσω ενός VPN server, που παρεμβάλλεται. Η σύνδεση μεταξύ του υπολογιστή σου και του VPN server είναι συνήθως κρυπτογραφημένη και, ουσιαστικά, φαίνεται πως σερφάρει στο Internet ο server και όχι εσύ. Είναι πολύ πιθανό να έχεις χρησιμοποιήσει VPN κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής, μιας και τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν υπηρεσίες VPN στους φοιτητές τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί, για παράδειγμα, ένας φοιτητής να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες είναι διαθέσιμες αποκλειστικά μέσω του δικτύου του ιδρύματος, όπως χρήση των συνδρομών της βιβλιοθήκης για πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά και άρθρα -λόγω του VPN, πρακτικά ο φοιτητής χρησιμοποιεί το δίκτυο του ιδρύματος ακόμα κι απ' το σπίτι του. Στις μέρες μας, βέβαια, το VPN έχει γίνει δημοφιλές όχι τόσο για τη χρήση που περιγράψαμε μόλις, όσο για τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία που προσφέρει στους χρήστες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της χρήσης μιας υπηρεσίας VPN είναι η ιδιωτικότητα. Πρακτικά, χρησιμοποιώντας VPN, κρύβεις την online δραστηριότητά σου από τον πάροχο Internet, την κυβέρνηση και οποιονδήποτε άλλο μπορεί να θελήσει να σε κατασκοπεύσει. Το μόνο που μπορούν να δουν είναι η σύνδεση με τον VPN server και τίποτα περισσότερο, μιας και τα δεδομένα που ανταλλάσει ο υπολογιστής σου με τον VPN server είναι κρυπτογραφημένα. Εσύ θα συνεχίσεις να σερφάρεις στο Internet κανονικά, μόνο που σαν διεύθυνση IP στα websites που επισκέπτεσαι δεν θα εμφανίζεται η κανονική σου, αλλά η IP του VPN server. Αν δηλαδή βρίσκεσαι στην Ελλάδα και ο VPN server στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τον κόσμο του Internet θα είναι λες και βρίσκεσαι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα έλεγες πως είναι απαραίτητο σε όλους;
Εξαρτάται... Ένας casual χρήστης του Internet στη χώρα μας, που χρησιμοποιεί τη σύνδεσή του κυρίως για social media, επικοινωνία και ψυχαγωγία μέσω YouTube και streaming υπηρεσιών, είναι λογικό να αισθάνεται πως δεν έχει τίποτα να κρύψει μέσω VPN. Ωστόσο, το VPN είναι σημαντικό για χρήστες που ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των δεδομένων τους και χρησιμοποιούν συχνά τον φορητό τους σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi που είναι ευάλωτα σε υποκλοπές. Το VPN είναι, επίσης, μονόδρομος σε χώρες που εφαρμόζουν αυστηρή λογοκρισία στο Internet μιας και μπορεί να βοηθήσει στην παράκαμψη των περιορισμών. Αν πάλι κατεβάζεις υλικό (ακόμα και νόμιμα) με torrent, μέσω VPN μπορείς να διασφαλίσεις την ανωνυμία σου, ώστε να μη βρεθείς ξαφνικά μπλεγμένος σε κάποια αγωγή περί πνευματικών δικαιωμάτων. Τέλος, μιας και μέσω VPN μπορείς να προσποιηθείς πως βρίσκεσαι σε διαφορετική χώρα απ' την πραγματική, έχεις τη δυνατότητα να παρακάμψεις γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να παρακολουθείς τηλεοπτικές εκπομπές ή να χρησιμοποιείς υπηρεσίες web που για οποιοδήποτε λόγο είναι διαθέσιμες αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές/χώρες.

Μιλάμε για απόλυτη ιδιωτικότητα;
Δυστυχώς, όχι. Παρόλο που χρησιμοποιώντας VPN ο πάροχος Internet και η κυβέρνηση χάνουν τα ίχνη σου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον πάροχο της υπηρεσίας VPN. Ωστόσο, μιας και οι περισσότεροι πάροχοι VPN «πουλάνε» στους χρήστες ασφάλεια και ιδιωτικότητα, συνήθως υπόσχονται τη διασφάλισή τους -προφανώς για το καλό της εκάστοτε επιχείρησης. Συνεπώς, αυτό που θα πρέπει να προσέξεις κατά την επιλογή υπηρεσίας VPN είναι το πόσο σοβαρά παίρνει ο πάροχος το ζήτημα της ιδιωτικότητας, το αν κρατάει logs και το είδος των logs, καθώς και τη χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα, μιας και όσες υποσχέσεις κι αν δίνονται, η εταιρεία είναι δεδομένο πως θα υπακούει στους τοπικούς νόμους. Σε περίπτωση που επιθυμείς ιδιωτικότητα επιπέδου Edward Snowden, τότε ίσως πρέπει να ρίξεις μια ματιά στη λύση του Tor.

Και τα μειονεκτήματα;
Το σημαντικότερο μειονέκτημα των VPN είναι η αισθητά μειωμένη ταχύτητα πρόσβασης στο Internet. Η ταχύτητα επηρεάζεται από το πόσο μακριά βρίσκεσαι από τους servers στους οποίους συνδέεσαι και από την ποιότητα των servers. Υπάρχουν πάροχοι VPN που επιτυγχάνουν αρκετά υψηλές και σταθερές ταχύτητες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσεις την ταχύτητα που έχεις απευθείας από τον πάροχο Internet. Καλό είναι να εκμεταλλευτείς τη δοκιμαστική περίοδο των υπηρεσιών VPΝ για να διαπιστώσεις την ταχύτητά τους προτού δεσμευτείς σε κάποια ετήσια ή διετή συνδρομή. Το δεύτερο μειονέκτημα, είναι το κόστος. Καλώς ή κακώς, αν θέλεις αξιόπιστο VPN, θα πρέπει να πληρώσεις. Υπάρχουν κάποιες δωρεάν λύσεις, όμως η ποιότητα των υπηρεσιών είναι μέτρια στην καλύτερη περίπτωση, οι ταχύτητες χαμηλές και, συνήθως, δεν διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.


Οι καλύτερες VPN υπηρεσίες

NordVPN
Μια απ' τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες VPN αυτή τη στιγμή, με δυνατότητα προστασίας έως και 6 συσκευών ταυτόχρονα. Προσφέρει πάνω από 3.200 servers σε 60 χώρες του κόσμου, πολύ ισχυρή προστασία με δυνατότητα διπλής κρυπτογράφησης και υψηλές ταχύτητες.
www.nordvpn.com | από $3,29 / μήνα

ExpressVPN
Παρότι αρκετά πιο ακριβό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, το ExpressVPN υπόσχεται κορυφαίες ταχύτητες για τους χρήστες του, με περισσότερους από 1.700 servers, πραγματική ανωνυμία online και εύκολη εγκατάσταση σε Windows, Mac, iOS, Android, Linux και routers.
www.expressvpn.com| από $6,67 / μήνα

CyberGhost VPN
Συγκαταλέγεται στα σχετικά οικονομικά VPN και προσφέρει αρκετές δυνατότητες στους χρήστες του, όπως ταυτόχρονη σύνδεση μέσω VPN 5 συσκευών, πάνω από 1.000 servers διεθνώς, αυστηρή πολιτική μη καταγραφής log και ισχυρή κρυπτογράφηση 256-bit AES.
www.cyberghostvpn.com| από €3,50 / μήνα

Private Internet Access
Αν παραβλέψεις πως η έδρα βρίσκεται στις Η.Π.Α., το PIA είναι μια απ' τις πιο προσιτές υπηρεσίες VPN αυτή τη στιγμή. Διαθέτει πάνω από 3.100 servers σε 28 χώρες και οι επιδόσεις είναι καλές σε Ευρώπη και Η.Π.Α., ωστόσο χρειάζεται βελτίωση στην εξυπηρέτηση πελατών.
www.privateinternetaccess.com| από $2,91 / μήνα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Internet Phishing σε απλά ελληνικά